udar na pušače

Cigarete poskupljuju za kunu, šverceri trljaju ruke. Evo što kažu proizvođači

13.12.2017 u 16:39

Bionic
Reading

Od idućeg tjedna cigarete će u Hrvatskoj poskupjeti za jednu kunu. Najavio je to ministar financija Zdravko Marić uz obrazloženje da se radi o prilagodbi direktivama o oporezivanju cigareta EU-a

Kako je propisano relevantnom direktivom EU-a, obveza je Hrvatske da zaključno s 31. prosinca 2017. godine dosegne minimalne razine oporezivanja cigareta, prema kojoj trošarina mora biti minimalno 90 eura na 1000 cigareta.

'Prema našim procjenama i kalkulacijama, s ovakvim korekcijama fiskalni učinak povećanja prihoda državnog proračuna iznosit će oko 160 milijuna kuna na godišnjoj razini', istaknuo je ministar financija na sjednici Vlade te napomenuo da, prema svim kalkulacijama i projekcijama, ukupni utjecaj takvih korekcija na maloprodajnu cijenu kutije cigareta ni u kojem slučaju nije veći od kune.

'Namjera Ministarstva financija da dosegne taj iznos okvirno je najavljena prije više od godine dana s još dva povećanja, pa je u tom smislu povećanje trošarina očekivano i predstavlja nadogradnju svih prethodnih povećanja trošarina u zadnjih pet, šest godina', rekao nam je Stanko Kršlović, voditelj korporativnih poslova u Philip Morrisu.

Kršlović podsjeća da zemlje članice EU-a mogu podizati trošarine i na razine veće od 90 eura na 1000 cigareta, ali i smatra da zbog našeg okruženja to u Hrvatskoj nema smisla. 

Josip Lozančić, član Uprave za regulatorne poslove u British American Tobaccu, za tportal je rekao kako razumije odluku Vlade jer se njome usklađuje trošarinska politika.

  • +21
BAT-ov laboratorij u Southamptonu Izvor: Promo fotografije / Autor: BAT

'Ona je očekivana jer smo u zadnjoj godini prilagodbe. Kao poslovni subjekt koji posluje u Hrvatskoj, uskladit ćemo se sa zakonskom regulativom i obavezama. Tek po objavi odluke Vlade moći ćemo donijeti odluku o tome hoće li cijene naših cigareta rasti i ako da, u kojoj mjeri. U svakom slučaju ćemo o svojim potezima na vrijeme obavijestiti potrošače sukladno primjenjivim propisima', rekao nam je Lozančić. 

No svako poskupljenje cigareta vjetar je u leđa crnom tržištu, kojim drmaju prekupci rezanog duhana, i sivom tržištu, na kojem se cigarete 'uvoze' iz susjednih zemalja. Kršlović kaže kako je sivo tržište u Hrvatskoj veliko, zbog čega razlike u cijenama cigareta ne bi smjele biti prevelike i to treba imati na umu prilikom eventualnog budućeg povećanja trošarina.  

  • +10
Ministar zdravstva Milan Kujundžić sretan je zbog poskupljenja cigareta jer u Hrvatskoj živi natprosječan broj pušača Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgic

'U tom smislu odmjereno, unaprijed planirano i najavljeno podizanje poreza jest uvjet stabilnosti poslovanja, ali i državnih prihoda', zaključio je Kršlović. 

Podsjetimo, početkom studenog ministar zdravstva Milan Kujundžić predložio je poskupljenje cigareta od čak tri kune po kutiji u sklopu 'poreza na rizično ponašanje'. Duhanci su se takvom drastičnom poskupljenju usprotivili napomenuvši da su cigarete u Hrvatskoj u zadnjih pet godina poskupjele 40 posto, zbog čega su u omjeru prema plaćama građana već najskuplje u cijeloj Uniji.