županijski sud u zagrebu

Uskok: Podignuta optužnica protiv šestorke koja je utajila 47,8 milijuna kuna

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 19.06.2020 15:08
  • Objavljeno 19.06.2020 u 15:08
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Uskok je u petak pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv petero hrvatskih državljana i jednog slovenskog državljana zbog utaje 47,8 milijuna kuna na ime PDV-a naplaćenog prodajom čeličnih armatura

Optužnica je podignuta protiv hrvatskih državljana starih 53, 71, 48, 25 i 29 godina te slovenskog državljanina starog 56 godina, precizirao je Uskok.

Prvoosumnjičeni 53-godišnjak tereti se da je kao voditelj četiriju trgovačkih društava od travnja 2016. do 31. siječnja 2019. godine u Zagrebu, Sesvetama i Sisku povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike, kojima je odredio uloge radi stjecanja koristi oštećenjem državnog proračuna neosnovanim umanjenjem PDV-a.

Tijekom istrage je utvrđeno da je 53-godišnjak uputio 25-godišnjaka da osnuje tvrtke i da u cilju prikrivanja stavrnog voditelja poslovanja pronađe osobe koje će formalno obnašati funkcije odgovornih osoba.

Zatim je kao djelatnost tvrtki odredio nabavu čeličnih armatura iz Italija i Slovenije te njihovu daljnju prodaju u Hrvatskoj. Pritom se 53-godišnjak, za slučaj pokretanja poreznih nadzora, lažno predstavljao predstavnicima tvrtki zainteresiranih za kupnju armatura.

Nakon toga je 53-godišnjak, na temelju uplata predujma, organizirao nabavu i plaćanje armatura iz Italija i Slovenije, dok su inozemne tvrtke sačinjavale međunarodne tovarne listove (CMR) radi isporuke robe u Hrvatsku.

Pečatima stvaran privid legalnosti poslovanja

Prvoosumnjičeni je potom organizirao prijevoz i dostavu robe do skladišta hrvatskih tvrtki s kojima je dogovorio kupnju, iako je na tovarnim listovima naznačio da armature nabavlja za svoje tvrtke.

Drugoosumnjičeni 71-godišnjak je od prijevoznika armatura tražio da CMR-ove ne predaju hrvatskim tvrtkama s kojima su dogovorili prodaju, već da ih zadrže do njegovog preuzimanja. Potom je dokumentaciju ovjeravao pečatima tvrtki 53-godišnjaka čime je stvarao privid legalnosti njihovog poslovanja.

Nakon što je 53-godišnjak izradio račune za isporuku armatura koje je posredstvom 71-godišnjaka dostavio kupcima, trećeosumnjičena 48-godišnjakinja je radi izbjegavanja plaćanja PDV-a sastavljala lažne prijave PDV-a za tvrtke u vlasništvu 53-godišnjaka.

Trećeosumnjičena je u tim prijavama lažno prikazala da tri tvrtke ostvaruju pravo na povrat PDV-a u iznosima koji premašuju obveze uplate PDV-a, dok za četvrtu tvrtku uopće nije podnijela prijave PDV-a.

Na taj način je državni proračun oštećen za 47,8 milijuna kuna, dok je od tog iznosa 53-godišnjak osobno i posredstvom 25-godišnjaka u gotovini podigao ukupno 10,6 milijuna kuna, koje je podijelio s ostalim osumnjičenicima.

U tome su mu pomogli 29-godišnjak i 56-godišnji slovenski državljanin, na čije je račune uplaćivao podignutu gotovinu koju su mu oni zatim proslijeđivali.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!