SLUČAJ GLASNOVIĆ

USKOK odbacio kaznenu prijavu protiv Plenkovića

10.05.2017 u 13:06

Bionic
Reading

Nakon što se jučer Vlada oglasila o kaznenoj prijavi koju je Slobodna Hrvatska dignula protiv premijera Andreja Plenkovića danas je reagirao i USKOK

Nakon što su politička stranka Slobodna Hrvatska te više fizičkih osoba Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeli identične kaznene prijave protiv Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Tome Medveda, ministra branitelja u Vladi Republike Hrvatske, i Zdravke Bušić, državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, zbog kaznenog djela iz članka 339., stavak 2., Kaznenog zakona/11, te protiv Željka Glasnovića, zastupnika u Hrvatskom saboru, zbog kaznenog djela iz članka 339., stavak 1., Kaznenog zakona, Ured je donio rješenje o odbačaju, priopćili su iz USKOK-a.

'U prijavama se navodi da bi predmetna kaznena djela bila počinjena potpisom dokumenta objavljenog na profilu saborskog zastupnika Željka Glasnovića na Facebooku, a kojim dokumentom je Željko Glasnović, da bi podržao Vladu Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru, od Vlade Republike Hrvatske tražio što žurnije rješavanje nekoliko točaka koje su navedene u tom dokumentu. Nakon razmatranja sadržaja podnijetih kaznenih prijava, a obzirom na bitna obilježja prijavljenih kaznenih djela te objektivne okolnosti spornog događaja, utvrđeno je da u postupanju imenovanih nisu ostvarena obilježja kaznenih djela', stoji u priopćenju USKOK-a.

Podsjetimo, Slobodna Hrvatska, koju čine bivši članovi Živog zida, podnijela je USKOK-u kaznenu prijavu protiv premijera Plenkovića zbog, kako tvrde, opravdane sumnje u kazneno djelo podmićivanja zastupnika.

Jučer se o svemu oglasila i Vlada. 'Kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade, Željka Glasnovića, saborskog zastupnika, Tome Medveda, ministra branitelja, i Zdravke Bušić, državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, utemeljena je na nerazumijevanju i nepoznavanju programskih ciljeva Vlade Republike Hrvatske i kao takva u potpunosti neosnovana', stoji u Vladinu priopćenju.

'Politička izjava koja je potpisana sa saborskim zastupnikom Željkom Glasnovićem u domeni je legitimnih i uobičajenih razgovora te se odnosi na teme koje su zastupniku Glasnoviću, izabranom na listi u XI. izbornoj  jedinici, važne u kontekstu njegova političkog djelovanja u Hrvatskom saboru', poručili su iz Vlade, kazavši kako je većina tema koje je istaknuo Glasnović sadržana u programu Vlade.