POJAS GAZE

Uski pojas kopna sa milijun i pol stanovnika

05.01.2009 u 13:59

Bionic
Reading

Pojas Gaze, meta izraelske vojne operacije, uski je pojas zemlje smješten na obali Mediterane između Izraela i Egipta, na kojem zbog višegodišnjeg rata vlada veliko siromaštvo i nezaposlenost

Pojas Gaze dugačak je samo 40 i širok 10 kilometara, a u njemu živi više od milijun i pol Palestinaca. Taj teritorij svoj je oblik dobio nakon stvaranja Države Izrael 1948. godine i nakon ratova koji su uslijedili između Izraela i arapskih vojski. Egipat je upravljao Pojasom Gaze od 1948. narednih gotovo 19 godina, sve dok Izrael nije osvojio to područje tijekom rata 1967.

Izrael se 2005. povukao iz Pojasa Gaze okončavajući na taj način dugogodišnju okupaciju, ali još uvijek kontrolira najveći dio granice na kopnu, kao i teritorijalne vode i zračni prostor. Prijelaz Rafah, na granici s Egiptom, jedini je prijelaz koji nije pod direktnom izraelskom kontrolom.

Grad Gaza najveći je grad u Pojasu, i u njemu živi oko 400.000 stanovnika. Kao i u drugim gradovima (Kan Junis s 200.000 stanovnika i Rafah s 150.000 stanovnika) u Pojasu Gaze, i u gradu Gazi vlada siromaštvo i nezaposlenost.

Većina stanovnika Pojasa Gaze potomci su izbjegličkih obitelji koji su pobjegle ili bile istjerane iz tog područja 1948. Većina stanovnika Gaze živi u osam velikih izbjegličkih logora za koje se brine UN, a zbog velikog broja izbjeglica uski pojas zemlje ima danas jednu od najvećih stopa naseljenosti na svijetu.

Gaza je čvrsto uporište palestinske militantne organizacije Hamas, koja je pobijedila na parlamentarnim izborima u siječnju 2006., ali u Pojasu djeluju i druge skupine poput Islamskog Džihada.

Usprkos čestih izraelskih blokada Pojasa Gaze, militantne skupine nastavljaju napadati izraelske ciljeve iz Pojasa. Glavno oružje su rakete širokog dometa i kućne izrade koje mogu doseći obližnje izraelske gradove poput Sderota i Ashkelona.

Prema izraelskim podacima, otkako je Hamas preuzeo vlast u Pojasu Gaze pa do kraja siječnja 2008., ispaljeno je 697 raketa i 822 minobacačke granate na izraelske gradove. Izrael je zbog toga često gađao ciljeve u Pojasu Gaze, a u rujnu 2007. proglasio je Pojas Gaze neprijateljskim entitetom što znači da mogu spriječiti dostavu nafte i električne energije, te ostalih potrepština.

Dugogodišnji rat, međupalestinski sukobi, te česte izraelske blokade dovele su do užasnog humanitarnog stanja u Pojasu Gaze. Prema podacima CIA-e, 60 posto stanovništva Pojasa Gaze živi ispod razine siromaštva. Gospodarstvo Pojasa Gaze svodi se uglavnom na proizvodnju tekstila i suvenira, te uzgajanje voća i povrća.

Teška situacija postala je još teža nakon što su 2006. Izrael, SAD, Kanada i EU zamrznule sve fondove palestinskoj vladi nakon što je tu vladu oformio Hamas. Prije pobjede Hamasa, 120.000 Palestinaca iz Gaze radilo je u Izraelu, a svoje poslove nakon Hamasove pobjede zadržalo ih je njih samo 20.000.

Međunarodne institucije upozoravaju i na teško stanje u palestinskim bolnicama, a u najnovijoj izraelskoj vojnoj operaciji do sada je poginulo više od 500 Palestinaca dok ih je više od dvije tisuće ranjeno.