osjetljiva tema

Ursula von der Leyen i Charles Michel imaju različita mišljenja o financiranja bodljikavih žica i zidova na vanjskim granicama EU

10.11.2021 u 14:41

Bionic
Reading

Europska komisija (EK) ponovno je u srijedu potvrdila da se europski novci ne mogu koristiti za izgradnju zidova i bodljikavih žica na granicama, a predsjednik Europskog vijeća Charles Michel kaže da je to pravno moguće

EK ističe da se iz proračuna EU-a financiraju aktivnosti za zaštitu granica, uključujući graničnu infrastrukturu, ali ne žice i ograde.

“Naše je stajalište da se europska sredstva ne bi trebala koristiti za financiranje takve infrastrukture, ograda ili bodljikavih žica”, rekao je u srijedu glasnogovornik izvršnog tijela Unije.

Na zadnjem samitu čelnika EU-a 21. i 22. listopada, predsjednica EK-a Ursula von der Leyen je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Michelom izjavila da je isključena mogućnost da se europskim sredstvima financira izgradnja zidova i ograda na granicama.

S druge strane, Michel je u srijedu u Varšavi izjavio da je pravno moguće financirati te ograde iz europskog proračuna.

“Što se tiče fizičke infrastrukture na granicama, prema mišljenju pravne službe Vijeća, pravno je moguće na temelju sadašnjeg pravnog okvira na europskoj razini financirati infrastrukturu. Odluku o tome treba donijeti EK, ali u svakom slučaju pravno mišljenje Vijeća vrlo je jasno”, rekao je Michel na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim.

Poljska je najglasniji zagovornik ideje da se sredstvima iz europskog proračuna financiraju fizičke prepreke na vanjskim granicama Unije.