'ODMAZDA ZA VARŠAVSKU'

Urša Raukar: Naša garaža nije bespravna

15.02.2010 u 10:37

Bionic
Reading

'Ovo je namjerna i smišljena diskreditacija koju nikakav dokaz nije mogao zaustaviti u režiji Jutarnjeg lista i Davora Jelavića, pročelnika Ureda za graditeljstvo', odgovor je glumice Urše Raukar i njezinog supruga urbanista Nike Gamulina, inače jednih od najeksponiranijih protivnika izgradnje podzemne garaže u Varšavskoj ulici, na članak u Jutarnjem listu u kojem stoji da su garažu u svojoj obiteljskoj kući sagradili bespravno

'U Jutarnjem listu od ponedjeljka, 15. veljače, objavljena smišljena i namjerna laž o meni i mom suprugu Niki Gamulinu da smo garažu na obiteljskoj kući izgradili bez dozvole', kaže Urša Raukar.

Taj je članak, tvrdi ona, odmazda za prosvjed u Varšavskoj, ali i poruka svakom tko bi se usudio suprotstaviti devastaciji Varšavske. Jutarnji, naime, piše da su supružnici Raukar-Gamulin bespravno sagradili garažu u svojoj vili u Bosanskoj ulici koja je kulturno dobro sagrađeno 1924. godine. Pročelnik Gradskog ureda za graditeljstvo Davor Jelavić kazao je da za gradnju garaže na takvom kulturnom dobru potrebna građevinska dozvola, a ne samo lokacijska, koju Urša Raukar i Niko Gamulin imaju.

Urša Raukar na prosvjedima u Varšavskoj


'Probijanje zemlje toliko metara u dubinu moralo bi proći bezbroj procedura i dozvola, no i nakon toga bi bila upitna', kaže Jelavić za Jutarnji i dodaje da se garaža može legalizirati, a u protivnom bi se 'objekt trebao vratiti u prvobitno stanje', tj. srušiti.

'Cijeli taj slučaj započinje u subotu, kad nas je naš izvođač radova na garaži u Bosanskoj 11 nazvao i rekao da ga novinari ispituju o dozvolama za našu garažu koju smo izgradili 2002. Niko je nazvao tog novinara, Velibora Panića iz Jutarnjeg, i zapitao o čemu se radi. Ovaj se izvlačio, vrlo nemušto, no ipak su se dogovorili da se nađu sutradan u nedjelju kako bi mu Niko pokazao lokacijsku dozvolu za garažu. Građevinska nije potrebna po čl. 56 Zakona o gradnji. Objasnio mu je da građevinska nije potrebna. Ujedno mu je pokazao i odobrenje Gradskog ureda za zaštitu spomenika za tu izgradnju', kaže Urša Raukar u svom priopćenju.

Raukar je u priopćenju priložila i dio Zakona o gradnji koji se odnosi na građevine za koje ne treba građevinska dozvola. I istina, u članku 56. stavci 1. stoji da građevna dozvola nije potrebna za 'gradnju pomoćne građevine (garaže, spremišta, drvarnice i sl.) razvijene građevinske (bruto) površine do 50 m2 i visine sljemena do četiri, koja se gradi na građevnoj čestici stambene zgrade ili obiteljske kuće za koju je izdana građevna dozvola'. No u ovom članku ne spominje se imaju li kulturna dobra, kao što je vila Raukar i Gamulina, poseban status.

Raukar i Gamulin su za danas u 14 sati sazvali konferenciju za medije u Kući ljudskih prava u društvu Zorana Pusića.