OCIJENJENO I POSLOVANJE STRANKA

Ured za reviziju utvrdio loše upravljanje državnom imovinom

22.02.2012 u 13:57

Bionic
Reading

Državni ured za reviziju dao je šest bezuvjetnih i pet uvjetnih mišljenja o financijskim izvještajima i poslovanju političkih stranaka za 2010. godinu, dok su sva financijska izvješća nezavisnih zastupnika dobila bezuvjetna mišljenja, izvijestila je pomoćnica glavnog državnog revizora Neda Rogošić na današnjoj sjednici saborskog Odbora za financije i državni proračun.

Bezuvjetna mišljenja dobili su HDSSB, HNS, HSP, IDS, SDP i SDA Hrvatske, dok su uvjetna mišljenja dobili HDZ, HSS, HSLS, HSU i SDSS, navodi se u izvješću.

Državni ured za reviziju ocijenio je da su tijekom 2010. godine političke stranke imale nešto više nepravilnosti u odnosu na prethodnu godinu kada su političke stranke postupale više u skladu s propisima, rekla je Rogošić. Pojasnila je kako se nepravilnosti uglavnom odnose na računovodstveno poslovanje i vođenje evidencija koje su stranke dužne voditi, potom na stjecanje prihoda i izvršavanje rashoda

'Kod nezavisnih zastupnika, međutim, zadržana je tendencija poslovanja u skladu s propisima', rekla je.

Kao jedna od najznačajnijih nepravilnosti, svojstvena gotovo svim političkim strankama, odnosila se na korištenje poslovnih prostora koji je strankama dodijeljen prije donošenja Zakona o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata, rekla je Rogošić.

Igor Rađenović (SDP) je, osvrćući se na sudske sporove koji se vode zbog netransparentnog funkcioniranja nekih političkih stranaka, upitao pomoćnicu glavnog državnog revizora kako prethodnih godina nisu uočene veće nepravilnosti u funkcioniranju političkih stranaka i koliko je sustav državne revizije uopće učinkovit. Rogošić mu je uzvratila da Državni ured za reviziju sastavlja izvješće s preporukama koje dostavljaju Državnom odvjetništvu koje tada poduzima radnje u skladu sa zakonskim ovlastima.
'Državni ured ne prati što se događa u postupku kod Državnog odvjetništva jer to nije prema zakonu ni prema međunarodnim standardima', ustvrdila je.

Dragica Zgrebec (SDP) je izrazila svoje zadovoljstvo što njezina stranka u kontinuitetu ima bezuvjetna mišljenja, a njezina stranačka kolegica Nadica Jelaš je ustvrdila kako nije dobro što je HDZ dobio uvjetno mišljenje jer je, po njezinom mišljenju, važno kakva je u javnosti percepcija HDZ-a i SDP-a kao dvije najveće stranke.

U izvješću o obavljenoj reviziji učinkovitosti upravljanja poslovnim prostorima navodi se kako upravljanje poslovnim prostorima nije bilo učinkovito i ima značajnih nepravilnosti i propusta te je preporučeno nadležnim tijelima da ustroje organizacijske jedinice koje će voditi brigu o upravljanju državnom imovinom. Treba također, kazala je Rogošić, dokazati opravdanost interesa za stjecanje nekretnina za objekte koji se kupuju, a nisu u uporabnom stanju. Također se preporuča da prilikom zaključivanja ugovora o kupnji nositelj prava vlasništva bude Republika Hrvatska.

U izvješću o učinkovitosti javne nabave u Hrvatskim poštama navodi se kako javna nabava nije u potpunosti zadovoljavajuća i učinkovita te bi ju trebalo provoditi u skladu sa stvarnim potrebama, a plan nabave trebalo bi uskladiti s financijskim planom.

Đuro Popijač (HDZ) poručio je kako je Hrvatska pošta uložila velik napor u konsolidiranje poslovanja, na što mu je Srđan Gjurković (HNS) odgovorio da se u izvješću ne radi o analizi rada uprave već o javnoj nabavi.

Odbor za financije i državni proračun podržao je sva tri izvješća.