iznimno opasan

Uragan Idalia udario na zapadnu obalu Floride

30.08.2023 u 17:15

Bionic
Reading

Uragan Idalia pogodio je u srijedu Floridu kao "iznimno opasan" uragan 3. kategorije, nakon što su milijuni ljudi evakuirani ili zatvoreni u domovima i skloništima u iščekivanju po život opasnih poplava

Osnaživši nad toplim vodama Meksičkog zaljeva, Idalia se na sjeverozapadnu obalu te savezne države obrušila razornim vjetrovima i obilnom kišom koja bi mogla izazvati poplavni val do pet metara visine.

Idalia je na obalu došla u 7 sati ujutro u Keaton Beachu, obalnoj zajednici sa 13.000 stanovnika oko 120 kilometara jugoistočno od glavnog grada Tallahasseea.

Videosnimke mjesta objavljene na društvenim mrežama prikazuju obilnu kišu, stabla koja se savijaju pod naletima vjetra i srušene električne stupove.

Idalia je u noći na srijedu osnažila na uragan kategorije 4 od maksimalnih pet, da bi ujutro oslabila na kategoriju 3 s vjetrom od 201 kilometra na sat, objavio je Nacionalni centar za uragane u Miamiju. Svaka oluja koja dosegne kategoriju 3 smatra se opasnim uraganom.

Uragan Idalia Izvor: EPA / Autor: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Većina od 21 milijun stanovnika Floride te susjedne Georgije i Južne Karoline su pod uzbunom i u sve tri države uvedeno je izvanredno stanje.