IDALIA sve jača

Uragan grabi prema Floridi, udarit će kao 'iznimno opasna' oluja 4. kategorije

30.08.2023 u 09:43

Bionic
Reading

Nakon što je pogodio Kubu, uragan Idalia dosegao je snagu kategorije 3, s vjetrovima i do 193 km/h. Očekuje se da će pogoditi zapadnu obalu Floride u srijedu ujutro po lokalnom vremenu, a Nacionalni centar za uragane očekuje da će se Idalia dotad prometnuti u oluju 4. kategorije

To znači da će Idalia vjerojatno razviti vjetrove i do 210 km/h kada dođe do kopna. Vjetrovi snage 4. kategorije mogu nanijeti katastrofalne štete, uništavajući kuće, uzrokujući dugotrajne nestanke struje i vode, potencijalno čineći neka područja nenastanjivim tjednima.

Voda već nadire na kopno u obalnim floridskim odmaralištima Madeira Beach i St. Pete Beach dok se Idalia približava. Olujni val prekrio je gradske ulice vodom, a 'značajne poplave događaju se na plaži St. Pete', objavio je ured šerifa okruga Pinellas, dodajući da je na Sunset Wayu voda viša od jednog metra.

Luka Canaveral, jedna od najprometnijih svjetskih luka za kruzere, zatvorena je za sav promet plovila, a obustavljene su i teretne operacije s broda na obalu zbog prognoziranih olujnih vjetrova u tom području. Iako se luka nalazi na središnjoj istočnoj obali Floride i nije na očekivanom putu uragana Idalia, kapetan američke obalne straže u luci upozorio je da bi u tom području do srijede ujutro mogli puhati jaki vjetrovi.

Timovima hitnih službi vjerojatno će biti teško doći do malih ili izoliranih obalnih zajednica Floride nakon što uragan Idalia prođe kroz središnju obalu Meksičkog zaljeva, rekao je bivši upravitelj Savezne agencija za upravljanje u hitnim slučajevima (FEMA) Craig Fugate za CNN.

Potraga i spašavanje bit će prioritet nakon što se oluja smiri, rekao je Fugate.

No, ceste do ovih raširenih i rijetko naseljenih područja vjerojatno će biti blokirane poplavama, srušenim stablima i teškim krhotinama, što će pronalazak preživjelih koji su odlučili ne poslušati naredbe za evakuaciju učiniti vrlo izazovnim, rekao je Fugate.

FEMA je već rasporedila osoblje, opremu i druge resurse u područjima za koja se očekuje da će biti pogođena olujom, rekla je u utorak trenutna upraviteljica agencije, Deanne Criswell.

  • +3
Uragan Idalia na Kubi Izvor: EPA / Autor: Ernesto Mastrascusa

Nakon što je pogodi Floridu, očekuje se da će Idalia prijeći u Georgiju, a zatim u Južnu i Sjevernu Karolinu.

'Idalia će vjerojatno i dalje biti uragan dok se kreće preko južne Georgije, a vjerojatno i kada kasno danas stigne do obale Georgije ili na jug Južne Karoline', upozorila je agencija.