prirodna nepogoda

Uragan Ida ostavio New Orleans bez struje

30.08.2021 u 10:27

Bionic
Reading

Uragan Ida pogodio je Louisianu, donijevši velike količine kiše i snažne vjetrove koji čupaju stabla i dalekovode zbog čega su gradovi poput New Orleansa ostali bez struje

Iako je oluja rano u ponedjeljak znatno oslabila, krećući se prema zapadu Mississippija, očekuje se da će uzrokovati „po život opasne“ poplave, objavio je Nacionalni centar za uragane.

Ured šerifa u Ascension Parishu u nedjelju navečer je izvijestio o prvoj žrtvi oluje, 60-godišnjaku na kojeg je palo drvo u blizini njegovog doma u Baton Rougeu, prijestolnici Louisiane.

Ida, prvi veći uragan koji je pogodio SAD ove godine, na kopno je stigao u nedjelju oko podneva kao oluja 4. kategorije, kod Port Fourchona, središta naftne industrije Meksičkog zaljeva.

Oluja s vjetrovima snažnima i do 240 kilometara na sat došla je u isto razdoblje kad i razorni uragan Katrina prije 16 godina, te godinu dana od Laure, posljednjeg uragana 4. kategorije koji je pogodio Louisianu.

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je katastrofu u toj saveznoj državi, naredivši federalnu pomoć za više od dvadeset pogođenih okruga. Posljedice oluje bit će poznate tek s dolaskom dana, piše agencija Reuters. 

Ida je Louisianu pogodila u vrijeme dok se ta savezna država bori s novim valom zaraze covidom-19 koji je pogodio tamošnji zdravstveni sustav. U cijeloj državi hospitalizirano je oko 2450 ljudi, a mnogi od njih su na intenzivnoj njezi. 

Gubitak struje u bolnici Thibodaux u okrugu Lafourche, jugozapadno od New Orleansa, primorao je zdravstvene radnike da ručno pomažu pacijentima na respiratorima dok nisu preseljeni na drugi kat, potvrdilo je ministarstvo zdravstva. 

Dvanaest sati od kontakta s kopnom Ida je oslabila u uragan 1. kategorije, a vjetrovi su usporili na 135 kilometara na sat. Do tada je Ida iza sebe ostavila uništenje, a velik dio obalnih područja je pod vodom. 

Gotovo sva proizvodnja nafte stala je uoči dolaska oluje, a velike luke uz obalu Louisiane i Mississippija također su stale s radom. 

U nedjelju navečer je bez struje ostalo više od milijun domova i poslovnica u Louisiani. Vlasti upozoravaju kako bi novoizgrađeni nasipi oko New Orleansa trebali izdržati pritisak vode, no da bi na nekim područjima oni mogli ipak biti preniski.