bijes prirode

[UŽIVO/FOTO/VIDEO] Uragan Ida pogodio SAD, očekuje se da će biti jači od Katrine koja je opustošila New Orleans, pogledajte vjetrove od 250 km/h koji nose sve pred sobom

29.08.2021 u 23:28

Bionic
Reading

Uragan Ida pogodio je u nedjelju američku državu Louisianu, jugozapadno od New Orleansa, kao uragan 4 stupnja, objavio je Nacionalni centar za uragane u Miamiju. Očekuje se da će Ida biti jedna od najjačih oluja koja je pogodila Louisianu u posljednjih 150 godina, stručnjaci pretpostavljaju da će Ida biti jača od uragana Katrine koji je 2005. opustošio veći dio New Orleansa.

Donio je sa sobom maksimalne vjetrove od oko 250 kilometara na sat kada je pogodio obalu nakon prelaska Meksičkog zaljeva, dodao je američki Nacionalni centar za uragane (NHC), a prenosi N1.

Uragani takve snage, jedan stupanj manje od najviše, obično uzrokuju katastrofalne posljedice, dodaje NHC, upozoravajući na visoku plimu i moguće poplave.

Ida je pogodila obalu u blizini Fort Fourchona, šesnaest godina nakon uragana Katrina koji je devastirao to područje na jugu SAD-a.

Povodom dolaska uragana oglasio se i predsjednik Joe Biden te upozorio građane da “Idu shvate ozbiljno”.

“Oluja je opasna po život i shvatite to ozbiljno. To nije samo obala. Nije samo u New Orleansu. To je i sjever. Očekuje se da će oborine biti izuzetno velike. Bit ćemo ovdje. Bit ćemo ovdje da pomognemo regiji da stane na noge što je prije moguće, koliko god je potrebno. Trebali bismo biti spremni da može potrajati dugo bez obzira na to koliko smo predviđali, a znamo da će mnogima trebati puno vremena da se vrate. To bi moglo potrajati nekoliko tjedana za neka mjesta”, kazao je Biden u obraćanju.

Deseci tisuća stanovnika Louisiane pobjegli su u nedjelju iz te američke savezne države uoči dolaska Ide iz Meksičkog zaljeva.

Očekuje se da će Ida biti jedna od najjačih oluja koja je pogodila Louisianu u posljednjih 150 godina.

UŽIVO: New Orleans, Bourbon Street Izvor: Društvene mreže / Autor: EarthCam

Louisianu dosada nikad nije pogodio uragan te snage, a prije 16 godina devastirao ju je uragan Katrina kada je poginulo više od 1800 ljudi.

Joshua Legg, jedan od lovaca na uragane, ostao je na Grand Isleu, kako bi ispratio Idu. “Lete krovovi”, rekao je Legg CNN-u.

S obzirom na to da su stanovnici poslušali vlasti i evakuirali se iz svojih domova, na autocestama i ostalim prometnicama nastale su goleme gužve, a deseci tisuća stanovnika i dalje bježe iz te savezne države.

UŽIVO: Vožnja New Orleansom kojeg je pogodio uragan Ida Izvor: Društvene mreže / Autor: WXChasing

“Ekstremno opasno podizanje razine mora i katastrofalna šteta od vjetrova su neminovne kad uragan stigne do obale u narednih par sati”, upozorio je na Twitteru Nacionalni centar za uragane.

Guverner Louisiane John Bel Edwards kaže da će uragan Ida “biti vrlo ozbiljan test za njihove sustave nasipa”. Dodao je i da pandemija dodatno komplicira borbu s uraganom jer su im bolnice pune covid-pacijenata.

  • +3
Uragan Ida Izvor: EPA / Autor: DAN ANDERSON/EPA

Ida je već opustošila dio Kube, rušeći stabla i noseći krovove kuća, a na Jamajci je prouzročila obilnu kišu. Nema informacija o smrtno stradalima.

Južna Louisiana se još oporavlja od posljedica prošlogodišnjeg uragana Laura. Ta savezna država ima, u posljednjih sedam dana, treću najveću incidenciju zaraženih covidom-19 na 100 tisuća ljudi. Država ne planira evakuirati bolnice koje su zagušene priljevom covid-19 pacijenata.

Guverner Edwards kazao je ranije da će vjetrovi biti snažni i da će pogoditi područja u promjeru od 480 kilometara. Istaknuo da će to možda biti najgori uragan u Louisiani od 1850-ih.

UŽIVO: Uragan Ida pogađa Thibodaux u Louisiani Izvor: Društvene mreže / Autor: Texas Storm Chasers

Vlasti su naredile evakuaciju priobalnih područja, što je dovelo do zastoja na autocestama i nestašica goriva na nekim benzinskim postajama.

Raspoređeni su dodatni timovi i oprema zbog očekivanih nestašica struje. Predsjednik Joe Biden kazao je da se koordinirao s distributerima električne energije i da je u Teksasu i Louisiani raspoređeno 500 saveznih djelatnika za hitne situacije.

Tvrtke su smanjile proizvodnju “offshore” nafte za 91 posto, a rafinerije u Louisiani rade smanjenim intenzitetom.

Regionalna cijena nafte porasla je zbog očekivane smanjene proizvodnje i povećane potražnje uslijed evakuacija.