pisani otpravak

Upravni sud odbio zahtjeve za poništenje odluke o dodjeli frekvencije Radija 101

23.12.2022 u 12:13

Bionic
Reading

Upravni sud u Zagrebu odbio je zahtjeve Radija 101 i Zwei 01 za poništenje prošlogodišnje odluke Agencije za elektroničke medije (AEM) o dodjeli frekvencije 101 MHz Top radiju, a pisani otpravak s obrazloženjem presude uslijedit će naknadno

Vijeće za elektroničke medije (VEM) na sjednici 28 srpnja 2021. odlučilo da je Top radio u vlasništvu Ivana Jurića Kaćunića najpovoljniji ponuditelj za koncesiju za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije na 101 MHz.

Na toj je frekvenciji do kraja svibnja te godine emitirao Radio 101, što je značilo i da je tada popularna Stojedinica definitivno izgubila mogućnost za nastavak emitiranja u radijskom eteru.

No, nakon donošenja te odluke lani u rujnu uslijedilo je potpisivanje ugovora s Top radijom za što je glasovalo pet članova Vijeća, dok su protiv bili predsjednik VEM-a Josip Popovac i njegov zamjenik Robert Tomljenović koji su smatrali da dodjeljenu koncesiju treba oduzeti.

Naime, nakon izbora Top radija kao najpovoljnijeg ponuditelja, isticali su u VEM-u, postale su poznate činjenice koje u vrijeme donošenja odluke nisu bile poznate vijeću, a prvenstveno vezane uz poslovni prostor ponuditelja u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici.

Konkretno, u javnost su bili izneseni podaci da je prilikom dodjele radijske koncesije za frekvenciju 101 MHz bio priložen nevažeći dokument o prostoru koji je inače bitan za odlučivanje od strane Vijeća za elektroničke medije.

'Nakon provedenih dodatnih izvida, Vijeće je steklo uvjerenje da je odluka pravilna i zakonita u cijelosti te da utvrđenje je li ili nije ugovor za poslovni prostor u Ulici Junija Palmotića 7 raskinut, nije važno ni odlučujuće za odluku vijeća, obzirom da je nesporno utvrđeno kako odabrani ponuditelj ima prostorne uvjete za obavljanje radijske djelatnosti'', isticalo se u priopćenju.

Predsjednik VEM-a Josip Popovac i zamjenik predsjednika Robert Tomljenović glasovali su protiv toga zaključka te su imali izdvojena mišljenja.

''Smatram da je naša odluka donesena na temelju nepravilno utvrđenog činjeničnog stanja, i to kojeg smo naknadno utvrdili'', kazao je Popovac navodeći da postoje sve pretpostavke za donošenje odluke o oduzimanju koncesije.

Njegov zamjenik Robert Tomljenović je, pak, isticao da je koncesija dana na temelju nevaljane dokumentacije i netočno iskazanih podataka Top radija o korištenju - zakupu prostora u Palmotićevoj ulici.

"Stoga je iz svega ovoga po mom mišljenju jasno da se na temelju Zakona o elektroničkim medijima treba oduzeti koncesija .Mislim da svaka druga odluka zapravo znači da VEM ne djeluje zapravo sukladno zakonu“, istaknuo je Tomljenović.

S druge strane, za ugovor s Top radijom su glasovali članovi i članice VEM-a Anita Malenica, Katija Kušec, Damir Bučević, Vanja Gavran i Davor Marić.