GSKG PORUČUJE

Upravitelji zgrada dužni pokrenuti upis u zemljišne knjige

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 08.06.2011 16:14
  • Objavljeno 08.06.2011 u 16:09
sesvete zgrada

sesvete zgrada

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sinisa Sunara

Upravitelji zgrada dužni su pokrenuti upis u zemljišne knjige svih neupisanih zgrada izgrađenih do 1. siječnja 1997., a taj bi postupak trebao ubrzati sređivanje zemljišnih knjiga, izvijestili su danas iz Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva (GSKG), podružnice Zagrebačkog holdinga

Iz GSKG podsjećaju da je obveza upisa u zemljišne knjige svih neupisanih zgrada izgrađenih do 1. siječnja 1997. propisana novelom Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i da tu obvezu imaju svi upravitelji zgrada, što znači da su obvezni pokrenuti taj postupak u roku od tri godine od stupanja na snagu zakona, tj. do 29. prosinca 2012.

GSKG, kao vodeći upravitelj zgrada u Zagrebu, je od kraja svibnja 2010., kada je na snagu stupio Pravilnik o povezivanju zemljišne knjige i knjige položenih ugovora i upisa posebnog dijela nekretnine, pokrenuo oko 2600 postupaka od čega je njih oko 500 predano za upis u zemljišne knjige.

'Deseta novela Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima olakšala je upis u zemljišne knjige. Naime, njome je izričito rečeno da za upis vlasništva posebnog dijela koji nije bio upisan u knjigu položenih ugovora, nije potrebna pisana suglasnost svih suvlasnika. Pravilnikom je ukinuta i obveza izrade elaborata etažiranja, tj. potvrde da je posebni dio samostalna uporabna cjelina čime je otklonjena najveća prepreka u dosadašnjem postupku etažiranja zgrada', priopćuju iz GSKG i napominju da postupak povezivanja obuhvaća upis katastarske čestice i promjene izgrađenosti, upis posebnog dijela te prava vlasništva na posebnim dijelovima.

Iz GSKG također navode da nakon prikupljanja dokumentacije iz ureda za katastar, zemljišne knjige, gradskih ureda i drugih službi te izrade geodetskog elaborata (ako je čestica promijenjena u katastru, ali ne i u zemljišnoj knjizi), upravitelj zgrade podnosi prijedlog za uknjižbu zemljišnoknjižnom sudu, a da troškove postupka snose svi suvlasnici i naplaćuju se iz sredstava pričuve.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi