'klevete i laži'

Uprava Pleter-usluga uzvraća udarac: Sindikat štiti svog predsjednika koji je najteže prekršio zakon

19.04.2019 u 14:18

Bionic
Reading

Nakon što je Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama u srijedu upozorio na nezakonito postupanje direktora Pleter-usluge Marijana Marekovića, uprava te državne tvrtke je u petak reagirala priopćenjem u kojem ističe kako je riječ o ''klevetama i lažima'' te da je razlog istupanja sindikata pokrenuti postupak otkazivanja ugovora o radu njegovom predsjedniku i zaposleniku tvrtke Radomiru Deliću koji je, tvrdi uprava, unatoč upozorenjima kršio zakonske propise čime je počinio najteže prekršaje Zakona o radu

''Svojim postupanjem ne samo da je oštetio društvo, već i radnike, kojima je navedeni radnik nadređen kao upravitelj Doma HV u Splitu, zakidao za njihova prava time kršećì i osnovna radnička prava. Sve navedeno je vrlo zabrinjavajuće, ponajviše ako uzmemo u obzir da je dotični radnik predsjednik Sindikata i sindikalni povjerenik koji bi se trebao brinuti o radničkim pravima, a ne kršiti ih'', ističe uprava Pleter-usluga.

Iz uprave dodaju kako u potpunosti odbacuju navode da se u Pleter-uslugama krše zakonske odredbe u cilju rušenja materijalnih prava radnika. Pritom naglašavaju kako radnici tvrtke imaju mnoga prava zajamčena Kolektivnim ugovorom koje Pleter-usluge ispunjava jer, kako ističu, ''žele sretnog radnika, koji je i temelj njihove tvrtke''. Uprava tvrtke pritom podsjeća kako mnoga prava koja su propisana i zajamčena Kolektivnim ugovorom nisu sadržana ni u Zakonu o radu niti u Kolektivnom ugovoru ugostiteljstva, kojeg je tvrtka obveznica temeljem Odluke o proširenju primjene Kolektivnog ugovora ugostiteljstva zaključenog 27. ožujka 2018. godine.

Neka od prava koja su zajamčena Kolektivnim ugovorom su novčane naknade za bolovanje duže od 90 dana, naknade za rođenje djeteta, otpremnine za odlazak u mirovinu, novčani dar za djecu, jubilarne nagrade, a uz navedeno, mada nije obveza sukladno Kolektivnom ugovoru, Pleter-usluge isplaćuju regres i božićnicu svojim radnicima, ističe uprava.

Pleter-usluge su, podsjeća uprava, zbog neodrživog modela otpremnina za slučaj otkaza koji nije uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika, pokrenulo i vodilo pregovore radi izmjene članaka Kolektivnog ugovora sa Sindikatom djelatnika u vojsci i državnim službama, Sindikatom turizma i usluga Hrvatske i Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika. Nakon pregovora je sklopljen aneks Kolektivnog ugovora kojim je propisan novi model otpremnine za slučaj otkaza koji nije uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika.

Poslovno uvjetovani otkazi

''I dalje je zadržan iznos otpremnine u visini od 65 posto prosječne mjesečne bruto plaće isplaćene radnike u zadnja tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku godinu radnog staža kod poslodavca, ali novost je i dodatnih 1.000 kuna za svaku godinu radnog staža u Društvu, ukoliko se radniku neće biti u mogućnosti osigurati drugo odgovarajuće radno mjesto u krugu 50 kilometara od njegova mjesta stanovanja te će time iznos otpremnine na koju radnik ima pravo biti uvećan za odgovarajući iznos. Predmetna otpremnina može iznositi najviše 150.000 kuna neto, čime je iznos limitiran, što nije novost u kolektivnim ugovorima'', pojašnjavaju.

Uprava Pleter-usluga naglašava kako tvrtki nije namjera otkazivati ugovore o radu, kako to često i opetovano tvrdi Sindikat, ali isto tako ne može utjecati na činjenicu na zatvaranje pojedinih objekata, kao što je to bilo 2016. godine kada je zatvorena vojarna u Ogulinu, kojom prilikom je bilo sedam poslovno uvjetovanih otkaza ugovora o radu.

''Ovakav način uređenja otpremnine predstavlja rješenje koje je mnogo veće od iznosa otpremnine koji je propisan Zakonom o radu, ali i onog propisanog u Kolektivnom ugovoru ugostiteljstva, koji je, kako je već poznato, proširen na sve poslodavce i radnike u Republici Hrvatskoj u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i uslużivanja hrane'', stoji u priopćenju Pleter-usluga.

Uz to, Uprava naglašava kako je ''apsurdna'' optužba sindikata prema kojoj predsjednik Uprave Marijan Mareković vodi državnu tvrtku u propast, podsjetivši da su Pleter-usluge nakon dolaska Marekovića na čelo tvrtke znatno povećale prihode i broj zaposlenih, a povećani su i koeficijenti proizvodnog osoblja. Također, Uprava ističe kako Pleter-usluge od svojeg osnivanja posluju s dobiti bez kreditnih zaduženja te da uredno ispunjavaju svoje obveze, kako prema zaposlenicima, poslovnîm partnerima tako i prema državi te donosi odluke o investicijama.

Širenje neistina i blaćenje

''łz svega navedenog nije nam jasna konstatacija da se društvo vodi u propast, kad svi pokazatelji u potpunosti ukazuju na drugačiji zaključak'', zaključuje uprava, uz dodatak kako se Sindikat djelatnika u vojsci i državnom službama ''umjesto da se bavi pravíma svojih članova, opetovano bavi širenjem neistina te blaćenjem kako predsjednika uprave, tako i cijelog društva, čime nanosi veliku štetu Pleter-uslugama te unosi nemir i nesigurnost medu radnike''.

Sindikat tvrdi kako je Mareković, unatoč upozorenjima Ministarstva rada, potpisao aneks Kolektivnog ugovora kojim je dijelu zaposlenih smanjio dio materijalnih prava te je nakon potpisivanja aneksa proveo novu sistematizaciju kojom se riješio tih zaposlenika ''samo zato što su ga upozoravali na nezakonite postupke''. Uz to, sindikat navodi da uprava Pleter-usluga ne vodi računa o proizvodnom osoblju niti podiže plaće.

Sindikalci tvrde da su zaposlenici u proizvodnom dijelu prestrašeni i ne smiju iskazati svoje mišljenje, čime je i djelovanje sindikata ograničeno. Uz to, radnici često neplaćeno rade prekovremeno, a obavlja se preraspodjela rada koju je nemoguće izvršiti, jer radne snage nema dovoljno.