MILITANTNA GODIŠNJICA

Splitski HDZ rođendan slavi u ratnoj luci Lora

06.01.2011 u 19:54

Bionic
Reading

Splitski HDZ će u subotu, 8. siječnja 2011. proslaviti dvadeset i jednu godinu svog osnutka u dvorani Kongresno-ugostiteljskog centra Poljud kojim upravlja tvrtka Pleter-usluge d.o.o.

Čelnik splitskog HDZ-a Dujomir Marasović nam je potvrdio da će na proslavu doći i predsjednica stranke Jadranka Kosor i da će svečanost biti otvorena za sve goste i medije.

Tvrtka Pleter-usluge d.o.o.

Na internetskim stranicama tvrtke Pleter-usluge d.o.o. može se saznati da to trgovačko društvo upravlja s još nekoliko sličnih objekta kao š primjerice Dom hrvatskih branitelja u Puli, Dom HV kralj Zvonimir u Kninu i restoran Zrinski u Karlovcu.

Ovoj protokolarnoj informaciji ipak treba pridodati nekoliko važnih činjenica. Kongresno-ugostiteljski centar Poljud kojim upravlja tvrtka Pleter-usluge d.o.o. u Splitu je poznatiji pod nazivom Dom Hrvatske ratne mornarice, a nekada Dom Jugoslavenske ratne mornarice. Centar koji nazivom sugerira da je u Poljudu, zapravo je dio Lore i spada u zonu i područje Ratne luke Lora. Nema nikakve sumnje kako će demokratska javnost Hrvatske percipirati stranački skup u dijelu vojnog kompleksa, tim više što Jadranka Kosor nije samo predsjednica stranke, nego i Vlade Republike Hrvatske. Jasno je da se takvi bliski susreti vojske i politike trebaju izbjegavati. Ono što nije jasno je pozadina takve kontroverzne odluke i odabira lokacije.

Jedan je od motiva možda nedavno javno obznanjena namjera HDZ-a da se vrati korijenima te stranke po uzoru na Franju Tuđmana. 'Barakaška' retorika nije strana Dujomiru Marasoviću i on je takvu retoriku već prezentirao na prošlogodišnjoj proslavi godišnjice stranke u kinu Central, samo nekoliko dana nakon neuspjelog mini-puča Ive Sanadera 3. siječnja. Odluka o proslavi u Lori više je nego jasna poruka splitskoj i hrvatskoj javnosti, premda iz tabora HDZ-a mogu reći da događanje organizira civilna tvrtka Pleter.

Pretprošle godine uz prisutnost Ive Sanadera godišnjica se obilježavala u maloj dvorani na Gripama kao i prethodne u hotelu Marjan, a u kojem je održan i prvi osnivački skup 1990. Što god da je u pitanju, gaf ili podmetanje, proslava godišnjice osnivanja ogranka splitskog HDZ-a u Lori realno jest politički skandal.