nezakonito postupanje

Sindikat optužio Marekovića da Pleter-usluge vodi u propast

17.04.2019 u 14:12

Bionic
Reading

Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama u srijedu je upozorio na nezakonito postupanje predsjednika Uprave Pleter-usluge Marijana Marekovića, kojega optužuju da svjesno krši zakonske odredbe u cilju rušenja materijalnih prava zaposlenih i "vodi državnu tvrtku u propast"

Mareković je, tvrdi sindikat, unatoč upozorenjima Ministarstva rada, potpisao aneks Kolektivnog ugovora kojim je dijelu zaposlenih smanjio dio materijalnih prava te je nakon potpisivanja aneksa proveo novu sistematizaciju kojom se riješio tih zaposlenika ''samo zato što su ga upozoravali na nezakonite postupke''.

U priopćenju koje potpisuje zamjenik predsjednika sindikata Tomislav Petrović navodi se kako Uprava Pleter-usluga ne vodi računa o proizvodnom osoblju niti podiže plaće.

"Osnovica za obračun plaće nije podignuta niz godina, iako je sindikat to tražio. Stalno se u izvješćima i nastupima predsjednika Uprave barata pojmom prosječna plaća, ali to je varka kada se zna da je proizvodno osoblje potplaćeno", navodi se u priopćenju.

Sindikat kaže da su u 2017. troškovi Uprave za zaposlene sa sedam milijuna kuna porasli na 14 milijuna kuna, dodajući kako nema podatke za prošlu godinu jer Uprava "vješto skriva koeficijente".

Sindikalci tvrde da su zaposlenici u proizvodnom dijelu prestrašeni i ne smiju iskazati svoje mišljenje, čime je i djelovanje sindikata ograničeno. Uz to, radnici često neplaćeno rade prekovremeno, a obavlja se preraspodjela rada koju je nemoguće izvršiti, jer radne snage nema dovoljno.

"Za vrijeme vladavine Marekovića pokrenuto je niz 'projekata', kao što su otvaranje restorana na autobusnom kolodvoru, u Nacionalnoj knjižnici i Selcu, koji su akumulirali gubitke i odnijeli znatnu svotu novca, za što nitko nije odgovarao, već se to vješto skriva", stoji u priopćenju.

Uvidom u evidenciju objava javnih nabava vidljivo je da od 2017. godine nije proveden niti jedan postupak nabave robe velike vrijednosti, osim nabave vozila i opreme za opremanje kuhinja.

"Ugovori za meso, ulje, mesne prerađevine i ostale namirnice, koji su milijunski, produžuju se Aneksima, čime se pogoduje samo određenom broju dobavljača tih proizvoda, dok ostali nemaju šansu da sudjeluju u nadmetanju", kaže ,se u priopćenju.

Sindikat je dosad u nekoliko navrata pisao predsjedniku Vlade i ministru obrane, ali bez odgovora pa apelira kod nadležnih da sazovu izvanrednu skupštinu Pleter-usluga i spase državnu tvrtku.