NAKON PRITISKA JAVNOSTI

Preokret: Darko Richter se povlači iz izbora za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, Upravno vijeće podnijelo ostavku

08.10.2021 u 13:42

Bionic
Reading

Dr. Darko Richter povukao se iz izbora i imenovanja na mjesto ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak. Izjavio je da mu je prof. Sanja Kolaček, predsjednica Upravnog vijeća bolnice, rekla da se Vijeće povlači jer se nisu spremni nositi sa svime što izlazi u medijima ovih dana

Poručio je za HRT da nije želio praviti probleme i biti na teret članovima Upravnog vijeća niti ljudima iz Grada kojima se zahvaljuje dodajući kako su bili maksimalno pristojni prema njemu.

'Poslao sam svoju ostavku Gradu. Delegati Grada bili su pristojni i suradljivi i to je mogla biti jedna dragocjena suradnja konzervativne opcije i lijevo-liberalne, iako sam kao ravnatelj bio demokratski verificiran a ne na ideološkom programu. Neće ideološki program riješiti problem Srebrnjaka, kojem prijeti 430 milijuna kuna penala ako ne završi projekt ', rekao je Richter, piše Večernji list.

Izbor Richtera izazvao je reakcije javnosti, ponajprije zbog njegove izjave Glasu koncila o umjetnoj oplodnji u kojoj je rekao da supruga i on nisu htjeli ići na umjetnu oplodnju jer ona na neki način predstavlja silovanje u epruveti, pa to "ne može biti ni normalni ljudski, a kamoli Božji naum".

Članovi Upravnog vijeća (UV) Dječje bolnice Srebrnjak izjavili su kako su izabrali Darka Richtera za ravnatelja te ustanove jer je bio najkvalificiraniji za to mjesto među šestero kandidata, iako se ne slažu s njegovim vrijednosnim stavovima. Richter je specijalist pedijatrije u mirovini, koji je radio na Srebrnjaku i u KBC-u Zagreb, a dobio je četiri od šest glasova članova UV-a.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je kako je odluka Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak da za ravnatelja imenuje Darka Richtera finalna, te da je prihvaća iako se i on, kao i članovi UV, ne slaže s Richterovim vrijednosnim stavovima.

  • +5
Darko Richter Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Za Zagreb je važno da se bolnica stabilizira nakon narušenih međuljudskih odnosa, ogromnih dugova koji su usporedivi sa cijelim godišnjim proračunom te ustanove te da se spasi EU projekt Centra za translaciju.

To je, istaknuo je gradonačelnik u srijedu, trenutno najveći projekt u Zagrebu koje je trenutno u riziku da se ne izvrši te da zbog toga ogromni troškovi padnu na gradski proračun.