MELITA MULIĆ

Upoznajte SDP-ovku koja je zbog ignoriranja žena oprala Davora Bernardića

09.03.2017 u 22:29

  • +5

Melita Mulić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Nakon odlaska Zorana Milanovića iz Sabora, bila je prva na listi koja ga je mogla zamijeniti. Međutim, šef stranke Davor Bernardić izabrao je Alena Prelca. Uslijedila je reakcija angažirane SDP-ovke Melite Mulić koja ju je ponovno stavila u fokus javnosti

Rođena 1976. u Sarajevu, Melita Mulić već je 2003. diplomirala na Sveučilištu u Zadru kao turistička komunikologinja. Samo dvije godine kasnije magistrirala je na suvremenim europskim studijima na Sveučilištu u Sussexu, a te godine počinje raditi i u Ministarstvu vanjskih poslova.

U državnoj službi u MVEP-u zadržava se sedam godina, a 2012. prvi put ulazi u Sabor kao zamjenica tadašnjeg šefa Milanovićeva kabineta Tomislava Sauche. Kao osoba koja se godinama bavila diplomacijom, Mulić je i u saborskim klupama bila najaktivnija kad se govorilo o vanjskim poslovima, a bila je i članica nekoliko saborskih međuparlamentarnih izaslanstava.

Uz vanjske poslove, Melita Mulić bila je vrlo angažirana i oko prava žena. Ne čudi to, jer je od 2010. aktivna u vrhu Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske. Iako nije bila na visokim funkcijama u SDP-u, Mulić je bila dovoljno angažirana i ambiciozna da je javnost zapazi u Saboru.

U saborske klupe vratila se i nakon izbora krajem 2015., ali samo na mjesec dana kao zamjena za tada još aktualnog premijera na odlasku Zorana Milanovića. Na izborima 2016. nije uspjela osvojiti saborski mandat, bila je prva nakon crte, no ovaj put šef stranke Davor Bernardić odlučio je kao zamjenu u Sabor poslati Alena Prelca iako su ispred njega na listi bile dvije žene.

Mulić je oduvijek gradila karijeru stepenicu po stepenicu, no šira javnost prepoznaje je kao suprugu bivšeg SDP-ova glavnog tajnika i aktualnog SDP-ova zastupnika Igora Dragovana, s kojim se vjenčala u rujnu prošle godine. Samo nekoliko mjeseci kasnije dobili su i sina.

Upravo ju je možda i brak s Dragovanom koštao mjesta u Saboru. Naime, mogli su se čuti neslužbeni komentari u SDP-u kako ne mogu u Saboru sjediti i muž i žena. Drugi su pak komentirali kako je Mulić na porodiljnom dopustu, zbog čega ne može biti u Saboru.

Osvrnula se na to i u priopćenju koje je jučer poslala zbog imenovanja zamjene u Saboru. 'Od četiri kandidata, tri su žene i jedan muškarac. Jedna od njih sam ja, prva sljedeća na listi. Odabrao je muškarca, Alena Preleca. I da, govorim pro domo sua jer mi se to dogodilo dok sam na rodiljnom dopustu. Istog dana kada je na službenim web stranicama SDP-a osvanulo priopćenje s naslovom: 'Vlada ne smije diskriminirati majke male djece'. Dogodilo mi se jer su valjda mislili da se neću politički moći obraniti dok sam majka na rodiljnom dopustu. Dogodilo se i kolegici koja je posljednja na listi jer valjda nema dovoljan broj djece, iako je iz 'prave županije'', poručila je u priopćenju.

Melita Mulić u svojoj biografiji ima zabilježenu kandidaturu na europskim izborima 2013. Tada je bila 11. na listi, no nije osvojila mandat. Četiri godine, od 2009. do 2013., bila je i zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Iz tog doba potječe i njezin nadimak 'Super Melita', koji je dobila zbog čak, kako su tada mediji pisali, 19 funkcija u raznim odborima. Kako je 2012. postala saborska zastupnica, no ostala je i vijećnica u skupštini, kratko vrijeme doista je bila članica niza i saborskih, ali i gradskih odbora. No to nije dugo trajalo jer je Mulić ubrzo otišla iz Skupštine.

Uvijek nasmijana i dobre volje, Mulić je svojedobno u svom životopisu napisala i kako provodi slobodno vrijeme. 'Kod mene se osobno i političko prepleću. Volim čitati hrvatsku i bosanskohercegovačku književnost, slušati sevdah i dalmatinske klape, uvjerena sam ljevičarka i feministica. Ljudske vrline koje najviše cijenim su iskrenost i dosljednost, a od općih vrijednosti pravednost i jednakost. Slobodno vrijeme provodim s obitelji i obožavam duge kave s prijateljima', poručila je Mulić.

Melita Mulić u Saboru Izvor: Društvene mreže / Autor: RakijaMala