'GLAVNI DIREKTOR AL KAIDE'

Upoznajte novu glavnu metu SAD-a

17.08.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Nekada je bio osobni tajnik Osame bin Ladena, tjelohranitelj u Tora Bori, pa čak i jemenski Steve McQueen. No od kolovoza ove godine on je meta broj jedan SAD-a. Infografika prikazuje profil Nassera al-Wuhayshija, šefa Al Kaide na Arapskom poluotoku (AQAP) sa sjedištem u Jemenu

Nasser al-Wuhayshi, vođa Al Kaide na Arapskom poluotoku (AQAP), obećao je u ponedjeljak da će zatvoreni pripadnici ove terorističke mreže biti oslobođeni, javlja Al Arabiya.

'Nećete još dugo biti u zatvoru i lanci će biti prekinuti', napisao je al-Wuhayshi u svom 'pismu zatvorenicima zarobljenima u tiranskim zatvorima', dodavši da će se to dogoditi vrlo skoro.

'Vaša braća će srušiti zidove i prijestolja zla... Pobjeda je nadohvat ruke', stoji nadalje u pismu.

Nasser al-Wuhayshi, bivši tajnik pokojnog osnivača Al Kaide Osame bin Ladena, prokopao je tunel i tako pobjegao iz zatvora 2006. kako bi postao šef Al Kaide na Arapskom poluotoku (AQAP) sa sjedištem u Jemenu. U srpnju 2011. Wuhayshi se obvezao na vjernost Bin Ladenovom nasljedniku, Aymana Al-Zawahiriju

U kolovozu 2013. postao je meta broj jedan SAD-a nakon što su američki obavještajci pratili konferencijski poziv prošlog tjedna koji je služio kao virtualni sastanak odbora Al Kaidinog središnjeg vodstva, gdje su otkrili da je jemenski džihadist unaprijeđen za glavnog direktora za operacije Al Kaide, piše The Daily Beast.

Infografika prikazuje njegov profil.