REHN POZDRAVLJA DEBLOKADU

Upitno je kada će Hrvatska ući u EU

11.09.2009 u 18:56

Bionic
Reading

Povjerenik za proširenje Olli Rehn pozdravio je hrvatsko-slovenski dogovor i istaknuo da bi se hrvatski pregovori trebali nastaviti 16. listopada kad bi moglo biti otvoreno i zatvoreno više poglavlja

'To je vrlo važan korak prema rješenju graničnog pitanja i deblokiranju hrvatskih pristupnih pregovora', rekao je Rehn u Helsinkiju za finsku televiziju, a prijevod njegove izjave objavila je Europska komisija.

'Pregovori bi trebali biti nastavljeni sredinom listopada. Švedsko predsjedništvo sazvalo je pristupnu konferenciju za 16. listopada na kojoj bi se trebalo otvoriti i zatvoriti brojna poglavlja, što će značiti veliku prekretnicu u hrvatskom pristupu Europskoj uniji', rekao je Rehn.

Trenutačno je blokirano devet poglavlja za otvaranje i pet za zatvaranje. Upitan kad bi Hrvatska mogla postati članicom EU-a, Rehn je rekao da je to sada još 'prerano reći, ali kako je moguće da Hrvatska i Europska unija zaključe tehničke pristupne pregovore sljedeće godine, čak u prvoj polovici'.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor objavili su u petak u Ljubljani da su se dogovorili o nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om i nastavku pregovora o rješenju graničnog prijepora.

Ako vladin prijedlog dobije potporu u parlamentu, Pahor je kazao kako je dogovoreno da se pristupni pregovori što prije nastave, odnosno da će dvije zemlje pozvati švedsko predsjedništvo da što prije sazove pristupnu konferenciju kako bi se istodobno ukinula blokada i nastavili pregovori o rješenju graničnog pitanja.