glasanje poštom

Uoči izbora poljski predsjednik obećao nezaposlenima velike naknade

01.05.2020 u 18:47

Bionic
Reading

Poljska vlada povećat će naknade nezaposlenima, rekao je u petak predsjednik Andrzej Duda u kampanji za predsjedničke izbore sredinom svibnja obećavši nevjerojatno "veliku svotu" pomoći kućanstvima i tvrtkama pogođenima koronakrizom.

U dvoiposatnom govoru koji je prenosila državna televizija, Duda je rekao da vladajuća stranka Prava i pravde (PiS) ne odustaje od nakane da predsjedničke izbore održi 10. svibnja unatoč optužbama da vlastite političke interese stavlja ispred javnog zdravlja.

Dok su na snazi mjere zatvaranja u kućama zbog pandemije koronavriusa, PiS želi izbore održati isključivo glasanjem putem pošte.

Kritičari, a među njima i devet bivših poljskih predsjednika i premijera navode da bi tako predložene izmjene izbornog zakona mogle voditi u nepoštene i neslobodne izbore.

U obraćanju javnosti u petak iz studija blizu Varšave, Duda je rekao Poljacima da će oni koji izgube posao tijekom koronakrize primati mjesečno 1300  zlota (2.177,00 kuna).

Sada naknada za nezaposlene iznosi između 848 i 1.017 zlota bez poreza.

"Čak i ako netko danas kaže da smo na koljenima zbog krize reći ću mu: polako, podignut ćemo se", rekao je Duda.

Ministrica za razvoj Jadwiga Emilewicz rekla je za Reuters ranije u travnju da vlada planira povećati naknadu za nezaposlene na oko polovicu najmanje plaće koja iznosi 2600 zlota.

Poljska još nije službeno izvijestila o porastu broja nezaposlenih zbog pandemije, no ministarstvo rada misli da će nezaposlenost do kraja godine narasti na oko 10 posto. Ministarstvo financija predviđa gospodarski pad od 3,4 posto ove godine. 

Zemlja od 38 milijuna ljudi izvijestila je o 13.105 zaraženih od čega je umrla 651 osoba, a ministarstvo zdravstva upozorava da vrhunac još nije dosegnut.

Stranka PiS kojoj je Duda saveznik, svoju izbornu strategiju temelji na izdašnoj financijskoj pomoći i nacionalističkoj retorici.

Vladajući u reizboru predsjednika Duda vide jamstvo da će moći provesti svoje konzervativne ciljeve, jer predsjednik ima pravo veta na zakone.

"Pozivam vas: izađite na izbore, glasajte, pokažite mi da me podržavate", rekao je u petak Duda kojemu sadašnji mandat istječe u kolovozu.

Nekoliko drugih predsjedničkih kandidata reklo je da neće sudjelovati na predsjedničkim izborima, a neke ankete pokazuju da će glasati manje od 30 posto Poljaka.

U četvrtak je  devet bivših poljskih predsjednika i premijera pozvalo glasače da bojkotiraju predsjedničke izbore zakazane za svibanj, tvrdeći da bi glasanje koje bi se trebalo obaviti dopisnim putem moglo biti neustavno i ne bi jamčilo povjerljivost. 

Vlada koja je u sukobu s Europskom unijom zbog niza pitanja vezanih uz vladavinu prava, tvrdi da će izbori održani dopisnim putem jamčiti sigurnost glasanja. 

Zastupnici poljskog parlamenta vjerojatno će tek 6. svibnja moći glasati o tome mogu li se izbori održati 10. svibnja.

Zakon o glasanju poštom

Ako zakon ne prođe, Poljaci će svejedno morati održati izbore, osim u slučaju izvanrednog stanja ili prirodne katastrofe što bi opravdalo odgodu glasanja. Za sada, pripreme za tradicionalni način glasanja na biralištima doslovce su stale, piše agencija dpa.

Ako zakon ne prođe predsjednik donjeg doma može odgoditi izbore, ali samo do 17. ili 23. svibnja. 

Komentatori drže da vladajući ustraju na održavanju izbora kako bi osigurali drugi petogodišnji mandat Andrzeju Dudi, kandidatu PiS-a čime bi ojačali moć stranke prije nego što se potpuno pokažu gospodarski učinci koronavirusa i zatvaranja radnih aktivnosti, a što bi moglo škoditi Dudinim izgledima na izborima kada bi se oni održali poslije.

Međutim, glasanje putem pošte za više od 30 milijuna glasača pokazalo se kao Heraklov posao koji bi mogao nanijeti Poljskoj katastrofalne učinke, smatraju stručnjaci.

Na primjer, plan da svaka općina ima samo po jedan izborni tim učinit će da se prebrojavanje glasova neće moći održati u razumnom roku.

Nadalje, brojni birači možda neće primiti glasačke listiće poštom na vrijeme, a izborna kampanja doslovce je nepostojeća, kaže politolog Antoni Dudek.

Stručnjaci su zabrinuti i za tajnost glasanja.

"Optužbe za lažiranje prštat će posvuda... i za dan ili dva dovest će se u pitanje legitimnost izbora", rekao je Dudek.

"Poljski politički sukob prema tome će ući u potpuno novu fazu", dodaje.

Održavanje na brzinu organiziranih izbora putem pošte "bit će kao otvaranje Pandorine kutije", jer "ni izdaleka ne možemo znati kakve će bolesti iskočiti iz nje, ali sigurno neće biti blage", kazao je politolog Jaroslaw Flis.