petak u saboru

Bez iznenađenja: Vili Beroš s 81 glasom 'za' izabran za ministra zdravstva

31.01.2020 u 12:19

Bionic
Reading

Točno u podne zastupnici su započeli s glasanjem, s kojim završavajui saborski tjedan. Očekivano novi ministar zdravstva Vili Beroš potvrđen je bez problema, no to nije spriječilo SDP da zatraži stanku prije samog glasanja

Uoči samog glasanja o Berošu stanku je tražio SDP-ov Davor Bernardić, želivši ukazati i na stanje u zdravstvenom sustavu.

'Sustav je pred kolapsom, liste čekanja su na nikad većoj razini i uz to se događa snažan odljev sestara i liječnika. Takvom stanju doprinio je bivši ministar Kujundžić koji je 14. ministar koji je smijenjen zbog sumnje u korupciju. Beroš je bio s njim u timu i izbor Beroša neće riješiti ništa jer se radi o osobi koja je s njime radila i koja je doprinijela da zdravstveni sustav bude pred kolapsom', kazao je Bernardić.

Za povredu poslovnika javio se Mostov Nikola Grmoja. 'Nije ovo 14. ministar koji odlazi zbog korupcije. Neki su otišli zato što se ova Vlada nije borila protiv korupcije', podsjetio je Grmoja na odlazak Mostovih ministara iz Vlade.

Stanku je zatražio i HDZ-ov Željko Reiner. 'Zdravstvo je u teškim prilikama već dugo vrijeme. Dugovi u zdravstvu se vuku već 4-5 desetljeća. Zašto je tome tako? Recimo otvoreno, zdravstvo je na punoj većoj razini nego što nam je gospodarska snaga i to je tako, to je realnost. Imamo zdravstvo koje premašuje BDP', kazao je Reiner, dodavši da su u mnogim državama liste čekanja i veće nego u Hrvatskoj.

Nakon stanke zastupnici su i potvrdili Beroša za novog ministra. Za njega je glasao 81 zastupnik, jedan je bio suzdržan (Mostova Ines Strenja), dok ih je 43 bilo protiv.

Beroš je odmah prisegnuo za novog ministra, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković poželio mu je uspjeh u radu.

Beroš najavio oštrije mjere za koronavirus

U izjavi poslije izglasavanja Beroš je najavio da se u 14 sati sastaje krizni stožer vezano uz koronavirus. 'Definirat ćemo mjere koje će morati biti podignute na veću rezinu da bi spriječili unos infrekcije i nekontrolirano širenje u Hrvatskoj', kazao je Beroš, dodavši da će kontaktirati i WHO i europsku povjerenicu za zdravstvo. Između ostalog, dodao je, nadzirat će se ljude koji dolaze iz država gdje se infekcija proširila.

Kazao je da su hrvatski državljani iz Wuhana trebali jutros poletjeti prema jugu Francuske. Tamo će proći 14-dnevnu karantenu nakon čega će se moći vratiti u Hrvatsku.