KORNATSKA TRAGEDIJA

Uništena 'crna kutija' iz helikoptera

kornat požar

kornat požar

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Krunski dokaz u rasvjetljavanju kornatske tragedije – 'crna kutija' iz helikoptera koji je prevozio i iskrcao vatrogasce na otok – uništena je!

Šokantnu vijest otkrili su upućeni u tragediju koji već više od godinu dana na svoju ruku prikupljaju dokaze o tome što se zaista dogodilo 30. kolovoza 2007. godine na otoku Kornatu kada je u plamenu živote izgubilo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Tisnog i Vodica, a tu informaciju na koncu su potvrdili i odvjetnik obitelji stradalih Maro Mihočević te istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić, piše Novi list

Otkriće o uništenju dokaza stubokom mijenja postojeću sliku tragedije za koju su ekspertna skupina i sudski vještaci kazali da je 'djelo prirode' iako se dvije skupine nisu uspjele uskladiti pa jedna tvrdi da je riječ o eruptivnom požaru, a druga o zapaljenju plina koji je, eto, satima stajao na istom mjestu na olujnom jugu te se ponovno vraća pitanje o ulozi vojske kao i njenoj mogućoj odgovornosti za pogibiju vatrogasaca.

Jer, na vrpci koja se nalazila u helikopteru koji je prevezao i iskrcao vatrogasce ne samo da su snimljeni svi razgovori između pilota, posade i gasitelja čime bi se utvrdio slijed događaja, dogovora o određivanju lokacije iskrcavanja i zašto su vatrogasci ostavljeni na 700 metara udaljenosti od kruške s vodom već su, još važnije, na njoj bili snimljeni i svi podaci o kompletnom radu sustava helikoptera, motora, elektronike, možebitnih grešaka, curenja goriva...

I upravo bi ti podaci potvrdili ili odagnali sumnju da je tragediju izazvao upravo helikopter na kojemu je zbog oštećenja hidraulike moglo doći do curenja goriva koje je zasulo vatrogasce ili put kojim su se kretali te se zapalilo kada je stigao požar. Uništenje vrpce, smatraju upućeni i obitelji poginulih vatrogasaca, govori dovoljno samo za sebe te direktno prozivaju vojsku za namjerno skrivanje dokaza kako se ne bi otkrila istina i njihova možebitna odgovornost.

Izuzimanje vrpce na kojoj su snimljeni razgovori u helikopteru te rad sustava, a koja je stavljena u helikopter upravo tog jutra 30. kolovoza 2007. godine kada je poletio kako bi prevezao gasitelje na otok, zatraženo je od MORH-a, no u ruke istražitelja nikad nije stigla.

'Da, istina je. U helikopteru je bila vrpca koja snima sve događaje i nje nema. Čim je helikopter sletio ta vrpca je morala biti izuzeta. Tako bi se znalo kako se iskrcavalo vatrogasce, svi glasovi i razgovori u kabini su snimljeni na njoj te bi zahvaljujući tome znali što se sve događalo s vatrogascima i samim helikopterom.

Ta vrpca snima sve 24 sata, a dobiveno je objašnjenje da se onda presnimi preko nje – kazao je Maro Mihočević, odvjetnik obitelji poginulih vatrogasaca, dodavši kako je vrpca trebala biti izuzeta istog trenutka, a i ako nije, vojska ju je trebala zadržati jer se dogodila nesreća.

Mihočević je stoga podignuo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku zbog uništenja vrpce čime bi se trebalo otkriti tko je točno i iz kojeg razloga kriv za nestanak jednog od ključnih dokaza za otkrivanje svih okolnosti i uzroka tragedije.

Istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku koji vodi istragu o tragediji Branko Ivić, na pitanje je li istina da je vrpca uništena kazao je kako to ne može ni potvrditi niti demantirati jer spis nije kod njega već je predan Županijskom državnom odvjetništvu.

No, nakon naših upita potom je ipak rekao kako su tijekom istrage ispitani piloti i tehničari koji su objasnili kako se vrpca briše. Više od toga nije želio otkriti dodavši kako je spis u Odvjetništvu koje je, podsjetimo, prošlog tjedna podignulo optužnicu protiv bivšeg županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice kojega je tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine počinjeno neizravnom namjerom, a uskoro se očekuje i početak suđenja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi