MINISTRICA PUSIĆ

'Unatoč sankcijama Asad inzistira na teroru nad vlastitim ljudima'

02.03.2012 u 14:52

Bionic
Reading

'Očito je da Bašar al-Asad inzistira na teroru nad vlastitim stanovništvom', prokomentirala je ukratko ministrica za vanjske i europske poslove Vesna Pusić posljednju informaciju iz Sirije prema kojoj je uporište pobunjenika, grad Homs, nakon 28 dana opiranja pao u ruke Asadove vojske

'Vlada Republike Hrvatske je prije tjedan i pol, kao što je poznato, ugradila sankcije prema Siriji u svoj pravni sustav. Dakako, to ima posljedice za nas, ali je situacija takva da su sankcije bile potrebne. U srijedu na zasjedanju UN-ova vijeća za ljudska prava u Ženevi sam govorila o tim sankcijama, njihovom razlogu i potrebama, te sam zatražila da se zaustavi obračun režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s vlastitim narodom. Isto sam rekla i u ponedjeljak na Vijeću ministara vanjskih poslova. Međutim, nažalost je vidljivo da režim u obzir ne uzima zahtjeve ni preporuke Arapske lige ni Europske unije, već da inzistira na teroru nad vlastitim stanovništvom', prokomentirala je ukratko ministrica za vanjske i europske poslove Vesna Pusić posljednju informaciju iz Sirije prema kojoj je uporište pobunjenika, grad Homs, pao u ruke Asadove vojske.

Na informacije da je Britanija povukla sve svoje diplomatsko osoblje iz Sirije zbog pogoršanja stanja sigurnosti u zemlji i da je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy odlučio zatvoriti veleposlanstvo u Siriji zbog vladinog nasilnog gušenja prosvjeda te da je Francuska spremna pojačati svoju potporu pobunjenicima ako Ujedinjeni narodi za to daju zeleno svjetlo, ministrica je kazala da zna da su neke države odlučile zatvoriti svoja veleposlanstva, međutim da ta 'odluka ipak nije vezana za jačinu osude, već procjenu je li korisnije zatvoriti ili zadržati svoja diplomatska predstavništva jer na taj način ipak mogu prikupiti kvalitetne informacije'.

'Naravno da mi u Siriji imamo svoje poslovne interese, međutim, ove sankcije su bile vis maior', naglasila je Pusić u razgovoru za tportal.

Hrvatska inače nema svoje veleposlanstvo u Siriji, već ga pokriva Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Arapskoj Republici Egipat.