proizvoljno tumačenje

UN zabrinut zbog 'nejasnog' zakona o Hong Kongu

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 03.07.2020 13:16
  • Objavljeno 03.07.2020 u 13:16
Hong Kong

Hong Kong

Izvor: EPA / Autor: JEROME FAVRE

Ured UN-a za ljudska prava u petak je izrazio zabrinutost zbog "nejasnih i preopćenitih" odredbi novog zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong koji bi mogli rezultirati proizvoljnim tumačenjem zakona i progonom aktivista, kršeći pritom pravo na slobodu okupljanja i izražavanja

"Zabrinuti smo što je već došlo do uhićenja na temelju novog zakona. Stotine ljudi je uhićeno, a najmanje 10 optuženo od kada je zakon u srijedu stupio na snagu", rekao je kazao je glasnogovornik UN-ova ureda Rupert Colville.

Upozorio je da su definicije nekih kaznenih djela u tom zakonu nejasne i preopćenite te da je teško razlučiti što se smatra nasilnim činom i na koji se način razlikuje od nenasilnog čina.

"To može rezultirati diskriminacijskim ili proizvoljnim tumačenjima zakona, čime bi se ugrozila zaštita ljudskih prava", kazao je Colville.

Prema zakonu koji je netom stupio na snagu, u Hong Kongu će po prvi puta biti uspostavljena nova nacionalna agencija za sigurnost koja neće biti pod nadležnošću lokalne vlasti, već šefa agencije imenuje Peking.

Vlasti sada mogu pratiti i prisluškivati ljude za koje se sumnja da ugrožavaju nacionalnu sigurnost, a zakon predviđa i doživotni zatvor za pokušaje secesije, subverzije, terorizma ili suradnje sa stranim čimbenicima. Oni koji od stranih sila traže da uvode sankcije, blokiraju ili poduzimaju druge neprijateljske postupke spram Hong Konga ili Kine mogu biti proglašeni krivim za dosluh, odnosno urotu sa stranim zemljama.

Kako javlja kineska agencija Xinhua, na čelo ureda za nacionalnu sigurnost Peking je postavio dužnosnika koji se istaknuo u gušenju prosvjeda u kineskom selu u pokrajini Guangdong.

Radi se o 56-godišnjem Zhengu Yanxiongu, dosadašnjem generalnom sekretaru Komiteta Komunističke partije u Guangdonu, gospodarskom središtu koje graniči s Hong Kongom.

Kao šef KP-a grada Shanweja u Guandongu, odobrio je gušenje prosvjeda 2011. u Wukanu. Nikada nije obnašao nikakav položaj izvan Guangdonga gdje je od 2013. do 2018. stekao veliko iskustvo u radu na području propagande.

Njegovi pomoćnici su Li Jiangzhou i Sun Qingye, navodi Xinhua. Početkom godine Kina je postavila novo čelništvo pekinškog Ureda za poslove Hong Konga i Macaua (HKMAO).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!