PORUKA TRUMPU

UN traži da američka vlada javno prizna postojanje strukturnog rasizma u SAD-u

15.06.2020 u 20:33

Bionic
Reading

Američka vlada treba javno priznati da u SAD-u postoji strukturni rasizam, zatražilo je u ponedjeljak UN-ovo tijelo za borbu protiv rasizma

UN-ov odbor za eliminaciju rasne diskriminacije u priopćenju je pozvao američku administraciju da "nedvosmisleno i bezuvjetno odbaci i osudi rasno motivirana ubojstva Afroamerikanaca i pripadnika ostalih manjina".

Odbor koji se sastoji od 18 neovisnih stručnjaka iz cijelog svijeta zatražio je od Washingtona da ubrza istrage policijskog postupanja, uključujući prekomjernu upotrebu sile tijekom aktualnih prosvjeda protiv rasno motivirane policijske brutalnosti.

UN-ovo tijelo je ponovilo da službenici na saveznoj, državnoj i lokalnoj razini trebaju proći sustavnu proturasističku obuku.

  • +13
Prosvjed u Washingtonu Izvor: Profimedia / Autor: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

UN-ovo tijelo je ponovilo da službenici na saveznoj, državnoj i lokalnoj razini trebaju proći sustavnu proturasističku obuku.

Vijeće za ljudska prava, glavno tijelo UN-a za to područje, trebalo bi u srijedu raspravljati o ukorjenjenom rasizmu u SAD-u i ostalim dijelovima svijeta.

Afričke zemlje zatražile su hitnu raspravu o rasno motiviranom kršenju ljudskih prava, sustavnom rasizmu, policijskoj brutalnosti i nasilju protiv mirnih prosvjednika.

Bit će to peta hitna rasprava od osnivanja Vijeća 2006. Ranije su se ticale blokade pomoći Palestincima i situacije u Siriji.

SAD je izašao iz Vijeća 2018., nakon što ga je administracija predsjednika Donalda Trumpa kritizirala što je među svoje članice uključilo zemlje poznate po kršenju ljudskih prava i jer je često upiralo prste u izraelsko postupanje prema Palestincima.