HUMANITARNA KRIZA

UN se i dalje bori sa sprječavanjem gladi u Pojasu Gaze, poteškoća je puno

17.04.2024 u 06:04

Bionic
Reading

Ujedinjeni narodi (UN) još se uvijek bore u pokušaju sprječavanja gladi u Pojasu Gaze i iako je došlo do određenog poboljšanja u koordinaciji s Izraelom, isporuke pomoći u enklavu i dalje nailaze na poteškoće, rekao je u utorak viši dužnosnik UN-a

Voditelj Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova na okupiranom palestinskom teritoriju Andrea De Domenico je rekao da se isporuke pomoći unutar Gaze suočavaju sa značajnim kašnjenjima na kontrolnim točkama i da je prošlog tjedna odbijeno 41 posto zahtjeva UN-a za isporuke pomoći sjevernoj Gazi.

'Mi plešemo ples u kojem radimo jedan korak naprijed, dva koraka unatrag ili dva koraka naprijed, jedan korak unatrag, što nas u osnovi uvijek ostavlja na istoj točki', rekao je De Domenico. 'Za svaku novu priliku koja nam se pruži, pronaći će se još jedan izazov s kojim ćemo se nositi. Tako da nam je zaista, jako teško doći do mjesta na kojem bismo željeli biti', rekao je.

UN se dugo žalio na prepreke pri dopremanju pomoći te distribuciji iste diljem Gaze. No, globalni bijes zbog humanitarne krize u enklavi, koja broji 2,3 milijuna ljudi, eskalirao je nakon što su u izraelskim zračnim napadima 1. travnja ubijeni humanitarni radnici World Central Kitchen.

  • +15
Palestinci u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Izrael je od tada odobrio ponovno otvaranje prijelaza Erez u sjevernu Gazu i privremenu upotrebu luke Ashdod u južnom Izraelu nakon što je američki predsjednik Joe Biden zatražio korake za ublažavanje humanitarne krize u Gazi, rekavši da bi se mogli postaviti uvjeti za američku potporu Izraelu u slučaju da neće djelovati.

'Došlo je do stabilnog porasta broja kamiona koji su ušli', rekao je De Domenico dodavši da UN ne zna koliko je privatnih isporuka pomoći Izrael dopustio u sjevernu Gazu. No rekao je i da fokus također mora biti na poboljšanju pristupa toj pomoći unutar Gaze.

  • +2
Njemačko-francuska pomoć Gazi Izvor: EPA / Autor: SHERIFA KAESTNER / GERMAN ARMED FORCES / HANDOUT

'Problem nije samo u hrani. Problem je u tome što je glad mnogo složenija, mnogo je veća od jednostavnog unošenja brašna. Voda, sanitarni uvjeti i zdravlje su ključni uvjeti za suzbijanje gladi', rekao je.

Američki dužnosnici primijetili su stabilan napredak u količini pomoći koja ide u Gazu, priopćilo je u utorak američko ministarstvo vanjskih poslova, ali još uvijek nije na željenoj razini i Washington radi na tome da to poboljša.