PREVIRANJA U OBALI BJELOKOSTI

UN priznao pobjedu Ouattarea

03.12.2010 u 21:13

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon priznao je u petak pobjedu Alassanea Ouattare na predsjedničkim izborima u Obali Bjelokosti, odbijajući time priznati ponovni izbor Laurenta Gbagba, kojega je u petak Ustavno vijeće te zemlje proglasilo predsjednikom poništavajući privremene rezultate Izbornoga povjerenstva koje je pobjednikom proglasilo Ouattaru

'Glavni tajnik čestita Assaneu Ouattari na izboru i traži od izabranog predsjednika da radi za trajni mir, stabilnost i pomirenje u Obali Bjelokosti', rekao je Banov glasnogovornik.

'Glavni tajnik moli predsjednika Laurenta Gbagba da učini ono što mora za dobrobiti svoje zemlje i surađuje u političkom prijenosu vlasti', dodao je njegov glasnogovornik.

Ban Ki-moon 'želi naglasiti da se volja naroda Obale Bjelokosti mora poštovati i traži od svih stanovnika te zemlje da prihvate rezultate i surađuju u duhu mira i pomirenja', nastavio je glasnogovornik.

Obala Bjelokosti bila je u petak u velikom previranju jer je Ustavno vijeće proglasilo pobjedu dosadašnjeg predsjednika Laurenta Gbagba na predsjedničkim izborima 28. studenoga, ocijenivši da rezultati koje je objavilo Izborno povjerenstvo 'ne odgovaraju činjenicama'.

Po Ustavnom vijeću Laurent Gbagbo osvojio je izbore s više od 51 posto glasova, a privremeni rezultati izbornog povjerenstva koje je pobjednikom proglasilo Alassanea Ouattaru prema Ustavnom su vijeću nevažeći.