APEL SVJETSKIM SILAMA

UN: Prijavite Sj. Koreju sudu u Haagu

19.02.2014 u 09:25

Bionic
Reading

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay u utorak je pozvala svjetske sile da prijave Sjevernu Koreju tužiteljstvu Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) pošto je objavljen UN-ov dokument o zločinima protiv čovječnosti u toj zemlji

Sjevernokorejski šef snaga sigurnosti, a možda čak i vrhovni vođa Kim Jong-un morali bi odgovarati pred sudom zato što su zapovjedili sustavno mučenje, izgladnjivanje i ubojstva usporediva s nacističkima, objavili su u ponedjeljak UN-ovi istražitelji.

'Sad trebamo snažno međunarodno vodstvo kako bi se reagiralo na otkrića Istražnoga povjerenstva. Zato pozivam međunarodnu zajednicu, u skladu s preporukama iz izvještaja, da iskoristi sve mehanizme koji joj stoje na raspolaganju, uključjući i prijavu Međunarodnom kaznenom sudu, kako bi se postiglo da netko odgovara', kaže se u priopćenju Navi Pillay izdanome u Ženevi.

UN poziva na suđenje Sj. Koreji

Nezavisno tijelo UN-ovih istražitelja pod vodstvom Michaela Kirbyja preporučilo je da UN stanje u Sjevernoj Koreji prijavi haškom ICC-u ili da osnuje poseban sud.