POVIJESNI PRESEDAN

UN kreće u prvi rat!

17.06.2013 u 22:06

Bionic
Reading

Afrička gospodarstva su u stalnom porastu, ali u Demokratskoj Republici Kongo život je za mnoge jednako loš kao i prije. Naoružani muškarci siluju i pljačkaju i prođu nekažnjeno. Pobunjeničke skupine teroriziraju nepreglednu zemlju bogatu mineralima i poljoprivrednim potencijalom. Milijuni su umrli kao rezultat toga. Godine prolaze, a vanjski svijet je učinio tek nešto malo više od slijeganja ramenima. No stvari su se počele mijenjati. UN je odlučio prvi put poslati svoje trupe u bitku, piše The Economist

Ruandska vlada podupirala je pobunjenike Konga sve donedavno, ali posramljena zbog svoje okrutnosti i međunarodnog bijesa, ipak im okreće leđa. To se Vijeću sigurnosti učinilo kao dobra prilika koju ne bi trebalo propustiti pa je odlučilo napraviti novu taktiku: rasporediti 3.000 vojnika u borbi protiv djela pobunjenika. Vojnici iz Južne Afrike, Tanzanije i Malavija nosit će UN-ovo znakovlje u borbama protiv pobunjenika koji su stvorili kaos na istoku Konga, piše The Economist.

Ovo je prvi put da će UN poslati svoje trupe u bitku. U Korejskom ratu Amerikanci su imali glavnu riječ. U Afganistanu i Libiji NATO je preuzeo stvar u svoje ruke. U Kongu će, međutim, sam UN biti odgovoran za topničku vatru, helikoptere - i neizbježne žrtve. Bi li UN zaista to trebao učiniti?


Kongo, pobunjenici


Rizik je velik. Teren je varljiv i lokalni saveznici su nepouzdani. Ni tri tisuće UN-ovih vojnika nije posebno kohezivno ni moćno, a treba uzeti u obzir to da neki možda imaju skrivene motive, uključujući i obranu poslovnih interesa. To može naštetiti ugledu UN-a i potkopati njegovu misiju. Osim toga, političke institucije u Kongu su dotrajale, korupcija raširena, siromaštvo je rasprostranjeno i etničke tenzije su duboko ukorijenjene. Ne postoje oružane snage koje mogu popraviti sve to. Sam mir će ostaviti brojne stanovnike Konga u bijedi.

No, piše The Economist, nova UN-ova inicijativa zaslužuje široku podršku. Svi dosadašnji napori da se okonča krvoproliće nisu uspjeli. Liberalni intervencionizam staromodan je način, no u siromašnom, zaostalom Kongu, barem vrijedi pokušati.