Hubert Germain

Umro posljednji francuski heroj Drugog svjetskog rata

12.10.2021 u 20:01

Bionic
Reading

Posljednji francuski borac Drugog svjetskog rata kojeg je odlikovao general de Gaulle, "Drug Oslobođenja" Hubert Germain umro je u dobi od 101 godine, objavila je u utorak francuska ministrica vojske Florance Parly.

"Željela bih vas informirati da je umro Hubert Germain, naš posljednji živući Drug Oslobođenja. To je važan trenutak za našu povijest", rekla je Parly u Senatu.

Otac Slobodnih francuskih snaga (FFL), Charles de Gaulle je osnovao Red Oslobođenja u studenome 1940. kako bi nagradio "osobe ili vojne i civilne zajednice koje se istaknu u oslobođenju Francuske i njezina carstva".

Posljednji drugovi, koji su se istaknuli ranim angažmanom u slobodnoj Francuskoj, otišli su jedan za drugim tijekom posljednjeg desetljeća.

Samo 1038 ljudi, među kojima šest žena, primili su titulu Drugova Oslobođenja. Hubert Germain će biti pokopan u Mont-Valérienu, blizu Pariza, lokaciji na kojoj su pogubljivani borci otpora tijekom Drugog svjetskog rata koje je postalo središnje memorijalno mjesto.

Predsjednik Emmanuel Macron predvodit će svečanost 11. studenoga kod Slavoluka pobjede i u Mont-Valerienu.

Bivši degaullistički zastupnik i ministar tijekom predsjedanja Georgesa Pompidoua (1969.-1974.), Hubert Germain je 6. kolovoza proslavio 101. rođendan.