vezan uz inu i mol

Umro Josip Petrović, naftni konzultant kojeg su zvali 'sivom eminencijom' nekoliko HDZ-ovih Vlada

22.03.2022 u 17:29

Bionic
Reading

Nakon teške bolesti jučer je preminuo Josip Petrović, dugogodišnji naftni konzultant mađarskoga MOL-a te osobni prijatelj i osoba od povjerenja dvojice bivših predsjednika HDZ-a, Ive Sanadera i Tomislava Karamarka.

Petrovića, o kojemu je hrvatska javnost više doznala u posljednih desetak godina najviše zbog niza slučajeva u koje je ili kao svjedok ili kao osumnjičenik bio uključen, dobro upućeni zvali su sivom eminencijom nekoliko HDZ-ovih Vlada, piše Jutarnji list.

Puno je poznatiji zbog tzv. afere Konzultantica zbog koje je 2016. pala koalicijska Vlada HDZ-a i Mosta kojoj je na čelu bio premijer Tihomir Orešković. Naime, kako je tada otkrio tjednik Nacional, supruga potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, Ana Karamarko, točnije njezina tvrtka Drimia, primala je uplate od Petrovićeve tvrtke, a što je ukazivalo na potencijalni sukob interesa između njezinoga supruga, tada potpredsjednika Vlade, te MOL-a čiji je Petrović bio konzultant i lobist.

Petrovićevo ime pojavljivalo se već ranije u slučaju Ina-MOL gdje je bio svjedok, i to nakon što je riječki tajkun Robert Ježić, ključni svjedok Uskoka u navedenome slučaju, naveo da je Petrović bio osoba koja je zajedno s čelnikom MOL-a Zsoltom Hernadyjem bila u posjetu Sanaderu, nakon što je dogovoreno da MOL Sanaderu isplati mito za preuzimanje upravljačkih prava u Ini. Petrović je također bio prisutan sastanku nakon opere Cavalleria Rusticana u Veroni 2006., kada je prema nekim tvrdnjama dogovorena prodaja Plive američkom Barru. Inače, Petrović je niza godina bio član nadzornoga odbora Konzuma, a niz godina bio je član Uprave i de facto drugi čovjek INA-e, odnosno direktor sektora rafinerija i marketinga.