Tom Rice

Umro je heroj savezničkog iskrcavanja na Normandiji

18.11.2022 u 08:18

Bionic
Reading

Američki veteran Tom Rice, koji je 6. lipnja 1944. skočio padobranom u operaciji savezničkog iskrcavanja u Normandiji te taj skok ponovio 75 godina poslije, umro je u četvrtak u dobi od 101 godine, objavila je njegova vojna postrojba

"Odajemo počast legendi 101. zračno-desantne divizije, Tomu Riceu", objavljeno je na Twitteru. Umro je u četvrtak ujutro, u dobi od 101 godine.

Dan uoči "Dana D", Rice se kao 22-godišnjak ukrcao u Engleskoj u zrakoplov Douglas C-47 te je iskočio iznad Cotentina s još 9.000 drugih vojnika u operaciji "Overlord".

Dana 5. lipnja 2019., točno 75 godina poslije Rice je vezan za drugog padobranca tada ponovno skočio kao 97-godišnjak s padobranom u bojama američke zastave iznad Carentana u La Mancheu.

"Lijep let, lijek skok, sve je bilo savršeno", rekao je tada. 

Iako je poslije postao profesor povijesti u Kaliforniji, Rice je nastavio padobranske aktivnosti.  

"On skače za sve one koji su se žrtvovali tijekom Drugog svjetskog rata i činit će to sve dok bude mogao", rekla je njegova supruga Brenda Rice kada je on skočio 2019.

Unatoč godinama koje su protekle od rata Rice je još strahovao pitajući se mogu li stanovnici Normandije oprostiti Amerikancima ratna razaranja.

"Počinili smo mnogo štete, ljudi su ubijani, bilo je mnogo razaranja topništvom, polupanih prozora... ", rekao je jednom prigodom agenciji AFP.

"Stanovnici Carentana nisu nam nikada oprostili razaranje njihova grada i smrt članova njihovih obitleji", napisao je 2004. u svojoj knjizi "Trial by Combat".

"Tom je bio skroman čovjek koji je jednostavno želio odraditi svoju zadaću za domovinu", napisala je njegova divizija na Twtitteru, "On se nikada nije smatrao herojem".