LEGENDARNI POLITIČAR

Umro je Hans-Dietrich Genscher

01.04.2016 u 12:37

Bionic
Reading

Mediji javljaju da je u 89. godini života preminuo Hans-Dietrich Genscher, bivši njemački dugogodišnji ministar vanjskih poslova i jedna od ključnih političkih figura u procesu međunarodnog priznanja Hrvatske

Hans-Dietrich Genscher rođen je 21. ožujka 1927. u saksonskom gradiću Reideburgu, a tijekom svog dugog radnog vijeka dosegao je vrhunce njemačke i svjetske politike. Genscher je svoju političku karijeru započeo učlanjivanjem u Slobodne demokrate istočne Njemačke 1946., no doista se aktivirao u politici tek nakon preseljenja u Zapadnu Njemačku 1952., kada je pristupio liberalnom FDP-u.

Tijekom duge političke karijere Genscher je bio na poziciji ministra vanjskih poslova i vicekancelara od 1974. do 1992., vodeći svoj mali ali odlučujući FDP u koalicije i sa socijaldemokratima Willyja Brandta i Helmuta Schmidta, a kasnije i s demokršćanima Helmuta Kohla.

Njegov vanjskopolitički ugled te utjecaj odigrali su ključnu ulogu u međunarodnom priznanju Hrvatske početkom devedesetih, zbog čega je bio iznimno popularan u nas.

Genscher je umro od otkazivanja srca, priopćio je danas njegov ured u Bonnu.