JAZZ LEGENDA

Umro je Boško Petrović

10.01.2011 u 11:43

Bionic
Reading

U 76. godini života preminuo je legendarni hrvatski jazz glazbenik Boško Petrović. Kako javlja Večernji list, Boškovo tijelo našao je danas u njegovom zagrebačkom stanu oko 11 sati sin Kolja

Informaciju o smrti Boška Petrovića potvrdili su i u njegovoj izdavačkoj kući, Croatia Recordsu.

Ikona hrvatske glazbe Boško Petrović rođen je u Bjelovaru 18. veljače 1935. godine. Violinu je počeo učiti sa šest godina, a sa četrnaest godina, slušajući radiostanicu American Forces Network, zaljubio se u jazz. Kasnije je svirao harmoniku i bubnjeve, a na kraju i vibrafon.

Utemeljitelj je Zagrebačkog jazz kvarteta, sastava međunarodnog ugleda i najznačajnije formacije u hrvatskom jazzu. Poslije je vodio i druge hrvatske, ali i međunarodne sastave: Zagrebački jazz kvintet, B.P. Convention, B.P. Convention Big Band, B.P. Club All Stars te Boško Petrović Trio i druge.

Bio je vlasnik B.P. Cluba, u kojem su od 1988. godine nastupali najveći svjetski glazbenici, te izdavačke tvrtke Jazzette Records, za koju su snimali mnogi od njih. Organizator je brojnih jazz priredbi. Jedan je od rijetkih naših džezista koji je redovito nastupao na priredbama diljem svijeta, sa svojim sastavom ili kao solist u sastavima glasovitih svjetskih glazbenika.

Dobitnik je Vjesnikove nagrade Josip Slavenski, Nagrade grada Zagreba i drugih te višestruki dobitnik Porina, između ostalih za životno djelo.

U svoj je džezistički izraz inkorporirao elemente narodne glazbe. Petrović je i naš najznačajniji jazz skladatelj. Neke od njegovih skladbi, primjerice 'Green Lobster Dream' ili 'With Pain I Was Born', ostat će trajnim vrijednostima hrvatskog glazbenog stvaralaštva.

Petrović je bio zapažen i na polju edukacije, posebice kao voditelj Ljetne jazz škole u Grožnjanu, u kojoj su stasali mnogi danas afirmirani jazz glazbenici.