VENEZUELA U SUZAMA

Umro Hugo Chavez

06.03.2013 u 00:52

Bionic
Reading

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez umro je nakon dvogodišnje bitke s rakom, čime je završena njegova 14-godišnja vladavina, objavio je u televizijskom obraćanju potpredsjednik Maduro.

Osebujni 58-godišnji čelnik imao je četiri operacije na Kubi, od kojih je prva bila sredinom 2011. u predjelu zdjelice, a zadnja 11. prosinca 2012. i nakon toga se nije pojavljivao u javnosti.

'Ovo je trenutak duboke boli', rekao je drhtavim glasom Nicolas Maduro okružen užim kabinetom vlade.

Chavez je u listopadu prošle godine lako osvojio još jedan 6-godišnji mandat, a njegova je smrt u crno zavila milijune pristaša, koji su obožavali njegov karizmatični stil, protuameričku retoriku i visokim prihodima od nafte obilato potpomognutu socijalnu politiku, zbog čega su građani Venezuele imali subvencioniranu hranu i besplatno zdravstvo za dugo vremena zanemarivane stanovnike slamova.

Oponenti će istaknuti njegov kult ličnosti, nasilne nacionalizacije i često brutalno postupanje s neistomišljenicima što je, kažu, dokaz diktatorskog režima.

Chavezova smrt otvara put novim izborima koji će pokazati može li njegova 'socijalistička revolucija' preživjeti bez njega kao lidera.

U ranije održanom podužem govoru iz predsjedničke palače Miraflores, također emitiranom uživo na državnoj televiziji, Maduro je optužio 'imperijalističke neprijatelje domovine' u Venezueli i inozemstvu, posebno Sjedinjene Države, da podrivaju demokraciju u Venezueli.

Govoreći u sobi punoj državnih dužnosnika, uključujući ministra obrane i predsjednikovog brata Adana Chaveza, Maduro je izjavio da je Chavezova bolest rezultat 'napada' njegovih neprijatelja te je obećao istragu.

Maduro je rekao kako će se osnovati stručno povjerenstvo koje će sasvim sigurno otkriti da je 'Chavez napadnut bolešću... Povijesni neprijatelji ove nacije tražili su načina kako nauditi našem komandantu', rekao je

Također je izvijestio da će iz zemlje protjerati američkog diplomata, jer je od aktivnih časnika Venezuele tražio informacije o vojsci i predlagao 'destabilizirajuće projekte'. Maduro je rekao da je riječ o američkom vojnom atašeu Davidu Del Monacu, kojemu je dao '24 sata da se spakira i napusti Venezuelu'.