OD SRČANOG UDARA

Umro bivši argentinski predsjednik Kirchner

27.10.2010 u 16:59

Bionic
Reading

Néstor Kirchner, argentinski predsjednik od 2003. do 2007. (od majke Hrvatice, rođ. Ostojić), suprug sadašnje argentinske predsjednice Cristine Fernández de Kirchner, preminuo je danas oko 9 u jutro (po lokalnom vremenu) od srčanog udara na jugu zemlje u gradu El Calafate, gdje posjeduje zemlju i gdje se odmarao

Kirchner (60), bio je glavni tajnik Unije država Južne Amerike (UNASUR), a spominjalo ga se i kao mogućeg kandidata na predsjedničkim izborima 2011.

S njim je u trenutku smrti bila njegova supruga.

U rujnu je operiran da bi se popravilo opstrukciju na koronarnoj arteriji i liječnici su smatrali da je sve prošlo u redu. Kirchner se osjećao dobro i nije se žalio na bolove.

Operiran je i 2004. kao predsjednik zbog krvarenja iz trbuha.

Jedan član predsjedničke liječničke ekipe izjavio je da mu je naglo pozlilo i da je žurno odvezen u bolnicu u El Calafateu, pokrajini Santa Cruz u Patagoniji. Tada je pao u arest, pokušano je oživljavanje, ali više mu nije bilo pomoći.

Konzervativni dnevnik La Nación iz Buenos Airesa danas donosi komentar s informacijom da je Kirchner bio jako nervozan zbog vijesti da se protiv njega sprema velika istraga zbog ilegalnog bogaćenja, protiv koje se ne bi mogao boriti niti zazivajući status zastupnika argentinskog parlamenta.

Naime, bogatstvo bračnog para Kirchner mjeri se u milijunima dolara, a malo su toga imali prije nego što je postao predsjednikom i bio samo guverner pokrajine Santa Cruz.