U 73. GODINI

Umro Andre Brahic, astrofizičar koji je otkrio Neptunove prstenove

16.05.2016 u 07:44

Bionic
Reading

Astrofizičar Andre Brahic koji je otkrio Neptunove prstenove i neumorno radio na popularizaciji znanosti, umro je u nedjelju ujutro u Parizu u 73. godini

"Bio je sjajna i izvanredna osoba, neobično srdačna, iskrena i vjerodostojna, veliki erudit, ujedno pripovjedač i pisac", rekla je njegova nakladnica Odile Jacob koja mu je bila bliska.

Andre Brahic, međunarodni stručnjak za Sunčev sustav, rođen je 1942. u Parizu u skromnoj obitelji. Bolovao je od raka.

U astrofiziku ga je uveo Evry Schatzman, otac te discipline u Francuskoj nakon rata, a 1980-ih je postao stručnjak za istraživanje Sunčeva sustava pomoću svemirske sonde Voyager i američko-europske letjelice Cassini lansirane 1997. koja se i dalje okreće oko Saturna.

Zanimanje za Saturnove prstene potaknulo ga je da 1984. pokrene program u kojemu je s američkim astronomom Williamom Hubbardom surađivao na otkrivanju prstenova drugog plinovitog planeta, Neptuna.

Neptunov zadnji prsten se sastoji od četiriju lukova, od kojih je tri otkrio Andre Brahic i nazvao ih Sloboda, Jednakost i Bratstvo, po sloganu francuske revolucije.

G. 1990. njegovim je imenom nazvan asteroid 3488 u pojasu Sunčeva sustava.

U nakladi Odile Jacob izdao je pet knjiga kojima je popularizirao znanost.

"Ako se ikad kandidiram" za predsjednika republike, moj će se program temeljiti na trima glavnim zadaćama: kulturi, znanosti i prosvjeti", često je isticao Brahic, žaleći što znanstvenici nisu više uključeni u civilno društvo. "To je naša budućnost, to je borba s natražnjaštvom".