sigurnosne službe

Umjesto Vulina na čelo srpskih špijuna stiže Toma Gvantanamo. Tko je on?

08.12.2023 u 09:13

Bionic
Reading

Tomislav Radovanović, nekadašnji načelnik Službe za posebne istražne radnje MUP-a, imenovan je v.d. ravnateljem glavne srpske sigurnosne agencije, BIA-e

Dosadašnji ravnatelj BIA-e Aleksandar Vulin podnio je ostavku na to mjesto zbog navodnog pritiska SAD-a i EU-a.

'Traže moju glavu kao preduvjet za neuvođenje sankcija Srbiji. Nisam uzrok ucjena i pritisaka na Srbiju i srpski svijet, ali neću dozvoliti da budem povod za ucjene i pritiske na Srbiju i srpski svijet. Zato podnosim neopozivu ostavku na mjesto direktora BIA-e', napisao je Vulin prije mjesec dana, kada je dao ostavku u pismu u kojem se besramno nahvalio.

Sarajevo Oslobođenje piše da je Radovanović poznat i pod nadimkom Toma Gvantanamo jer je upravljao fondom koji je financirao SAD, a bio je namijenjen za resocijalizaciju bivših zatvorenika spomenutog američkog zatvora koji se nalazi na Kubi.

'Kružile su i glasine da je taj novac navodno nenamjenski trošen', piše Oslobođenje.

Aleksandar Vulin više nije na čelu srpske tajne službe Izvor: EPA / Autor: Zoltan Balogh

Sarajevski list piše i kako se špekulira da je Radovanović navodno prisluškivao policijskog generala Slobodana Malešića 'kako bi ga eliminirao kao mogućeg konkurenta na natječaju za policijskog komesara'.

Svojedobno je srbijansku policiju potresla afera nakon što je tadašnji ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović optužen da je američki špijun. Prvu izjavu o tome, koja je 'preokrenula ton' te afere, navodno je dao sam Radovanović gostujući na jednoj TV postaji.

Što se tiče službenih podataka o njegovoj karijeri, pouzdano se zna da je jedno vrijeme bio policijski ataše u Francuskoj. Uz to, odlikovan je medaljom za hrabrost 'Miloš Obilić' drugog stupnja i zlatnom plaketom 'Dobri oficir'.