ČAČIĆ O KOCKANJU NA BURZI

'Umjesto u dionice INA-e mirovinci neka ulože u skladišta plina'

28.12.2010 u 12:45

Bionic
Reading

'Mirovinski fondovi se igraju na burzi našim novcem, a to nije njihova uloga. Umjesto igri na tržištu dionica, od MIF-ova treba očekivati da budu poluga gospodarskog rasta na dobrobit svih građana', kazao je predsjednik HNS-a Radimir Čačić na konferenciji za novinare uz dodatak kako bi dobra investicija za MIF-ove bilo ulaganje u podzemna skladišta plina

Kritizirajući kockanje 'mirovinaca' na burzi, prvi čovjek narodnjaka dodaje i kako kupnja dionica INA-e 'vjerojatno nije loš potez, ali to nije posao MIF-ova'.

Šuker nije znao da je potpredsjednik za gospodarstvo

PredsjednikHNS-a osvrnuo se i na izbor Domagoja Miloševića na mjestopotpredsjednika Vlade za investicije. 'Čovjeka poznajem samo 'na dobardan'. Riječ je o očito uspješnom menadžeru koji je većinski vlasniktvrtke Pastor koja dobro posluje. Biti uspješan menadžer ne znači nužnoda će biti i takav potpredsjednik. No sigurno može dati više negoHebrang iako obojica imaju doktorske titule, ili Šuker koji nije ni znaoda je potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo', mišljenja je Čačić. 

Budući da se svake zime Hrvatska suočava s manjkom plina zbog čega veliki sustavi poput Petrokemije i HEP-a moraju reducirati svoj rad ili u potpunosti gasiti pogone, Čačić predlaže gradnju dvaju podzemnih skladišta plina kojima bi se dugoročno riješio taj problem, a istovremeno bi rasli prihodi fondova.

'U Okolima Hrvatska trenutačno može uskladišti nešto više od 553 milijuna metara kubičnih što je nedovoljno. Primjerice, Mađarska ima mogućnost za uskladištenje 6,25 milijardi m3 što je 11 puta više od Hrvatske.Riječ je o prirodnom resursu kojim upravlja Vlada RH.

Nova investicija u dva podzemna skladišta u Okoli 2 i Benićancima bila bi 400 milijuna dolara, u njima ni se moglo uskladištiti dvije milijarde m3, garantirani povrat za tu investiciju je deset godina, a realni pet. Međutim, ova Vlada nema proaktivnu politiku prema investicijama', istaknuo je Čačić.

Cijela investicija mogla bi se pokrenuti, smatra, u roku od dva mjeseca, a realizirati u roku dvije do tri godine.

'Okoli 2 mogu odmah krenuti, a za Benićance bi trebao mali odmak. To nije dugoročan nego vječan projekt. Cijela procedura bi se svela da država kao vlasnik koncesije raspisuje natječaj za istu, poziva fondove da s osnivačkim kapitalom uđu u projekt. Fondovi dobivaju koncesiju i prihodi su zajamčeni', zaključio je Čačić.