daleko od kuće

Umjesto na izdašnoj plaći u Bruxellesu Bunjac završio u Irskoj i na Facebooku iznio impresije o životu na otoku

11.08.2020 u 22:00

Bionic
Reading

Umjesto u Bruxellesu na izdašnoj plaći u Europskom parlamentu Branimir Bunjac, nekadašnji saborski zastupnik Živog zida završio je u Irskoj. Na Facebooku se pohvalio da je već šest mjeseci na otoku i u kraćem video iznio svoje impresije

'Šesti mjesec zaredom već sam u Irskoj. Životna situacija me natjerala da se malo premjestim. Sad sam se već prilično naviknuo, upoznao sam dosta ovu zemlju. Imam problema s klimom, ali to je možda najvažniji problem za nekoga tko je doselio iz Hrvatske. Ali, evo, već je sedam dana predivno vrijeme, možda čak i ljepše nego u Hrvatskoj tako da Irska po tom pitanju zna iznenaditi.

Ono što je isto tako definitivno dobro ovdje je da ima posla koliko god hoćete. Čak i u vremenima Covida kada je podijeljeno puno otkaza i jako puno firmi nije radilo. Mogli ste doslovce birati posao koji želite raditi. Ja sam u jednom trenutku na stolu imao sedam ponuda za posao između kojih sam trebao izabrati. I dan danas svaki tjedan dobivam dvije, tri ponude za posao', ispričao je Bunjac.

Naveo je da ga ne zanimaju neke velike promjene.

'Izabrao sam jedan posao na kojem sam stalno zaposlen. Imam sva moguća prava, uključujući mirovinsko i godišnji odmor. Radim još nekakva dva dodatna posla da malo i dodatno zaradim i da budem s ljudima i učim jezik. Nije problem dati otkaz u bilo kojoj sekundi i već sutra početi raditi nešto novo. Plaće su visoke. Minimalac je 1700 eura. Tko se malo potrudi, brzo dođe na 2500, 3000 eura. Plaća je na vrijeme. Ne, plaća ne da je na vrijeme, nego ako je u četvrtak, vi možete već 15 minuta nakon ponoći plaću početi trošiti. Dakle u minutu kad je najavljena, a ne ono kad se prvo proknjiži na Fini ili u nekom knjigovodstvu', ispričao je Bunjac.

Istaknuo je da su svi redom nevjerojatno ljubazni i uvijek vedri i nasmiješeni.

'Što god da krivo napravite, oni vas neće vrijeđati ni napadati, a najmanje će vas tjerati s posla i davati vam otkaz, opomene, sankcije. To je za mene kulturološki šok jer ja na to nisam navikao da mi se daje tolika pažnja. Ponašaju se prema meni kao da sam ja njihov prijatelj iz djetinjstva. A zapravo sam njihov obični radnik. Usudio bih se reći da sam na dnu ljestvice jer tek sam došao, stranac sam i moj engleski nije savršen. Ali nema niti najmanje diskriminacije prema nikome, pa ni prema nekom tko ima 65 godina i došao je iz neke čudne zemlje poput Pakistana i Afganistana. Svakog se prihvati ravnopravno i pokazuju svi jako puno dobrodošlice u bilo koje doba dana', ispriičao je Bunjac.

Dodao je da misli ostati dvije godine ili malo duže pa se vratiti u Hrvatsku jer je to ipak njegova domovina u kojoj ima nezavršenih poslova.

Podsjetimo, Bunjac je u Saboru bio kao zamjena za Vladimiru Palfi, suprugu Ivana Vilibora Sinčića. I sve je djelovalo skladno do EU izbora prošle godine kada je Živi zid osvojio mandat. I onda je krenulo iznošenje prljavog veša jer su zaratili oko toga tko će na izdašnu plaću u Bruxelles. Na kraju su se posvađali, a Bunjac i Ivan Pernar istupili iz Živog zida. Sinčić je otišao u EU parlament, Bunjac u Irsku a Pernar se pomirio sa Sinčićem uoči izbora, ali u Sabor nije uspio ući.