CROATIAN MAKERS

Umjesto gdje si bio 1991., pitajte se gdje će vam dijete biti 2031.

17.02.2016 u 19:31

Bionic
Reading

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u sklopu robotičke lige Croatian Makers pripremio je robote za šezdesetak škola i Centara za rad s mladima kako bi se omogućilo široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu, a valja napomenuti kako će svi sudionici dobiti potrebne robote na posudbu i kasnije u trajno vlasništvo

Kako doznajemo u IRIM-u, u tijeku su prijave za natjecanje, a najuspješniji u robotičkoj ligi Croatian Makers za nagradu će dobiti još naprednije robote.

Platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot (Bluetooth verzija) koja nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućuje i naprednije korištenje.

Natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije: od prvog do petog te od šestog do osmog razreda te će se natjecanja odvijati mjesečno, a prve discipline bit će praćenje crte, pronalaženje izgubljenog prijatelja te izbjegavanje prepreka.

'Kao glavnu platformu za razvoj mladih i hvatanja koraka sa suvremenošću IRIM vidi robotiku i automatiku budući da su se tehnološke i financijske ulazne barijere izrazito smanjile, a taktilnost, izazovnost i brzina rezultata ih čine izuzetno atraktivnim didaktičkim alatom. Robotika i automatika su idealni alati i za ulazak u svijet programiranja (coding) i općenito zanimanja STEM u kojima je hrvatsko školstvo izrazito deficitarno. Međutim, glavni doprinos društvu IRIM vidi u mijenjanju mentalnog sklopa, prebacivanjem fokusa s prošlosti na sadašnjost i budućnost', kazao je na predstavljanju projekta Nenad Bakić, osnivač IRIM-a dodajući kako umjesto 'gdje si bio 1991.?' valja postavljati pitanje 'gdje će moje dijete biti 2031.'.

Bakić je objasnio kako najmlađi imaju ogroman potencijal u područjima robotike i automatike te kako ih kroz ovaj program žele potaknuti da taj potencijal razvijaju od malih nogu, a u svrhu lige nabavljeno je za sada 400 mBot edukacijskih robota, šest po timu, a u idućim sezonama planiraju uključiti veći broj škola i centara uz korištenje i drugih platformi.

Kako navode u Institutu, škole i centre mogu prijaviti punoljetne osobe uključene u institucionalnu edukaciju mladih te se prijave mogu napraviti isključivo kroz web stranicu lige na adresi CroatianMakers.hr.
Prijaviti se mogu i ustanove bez znanja o robotici jer odabrana platforma omogućava vrlo jednostavan ulazak u to područje, a na CroatianMakers.hr bit će dostupni i inicijalni edukacijski sadržaji.

Sudionici se mogu prijaviti do 29. 2. 2016., a sudionike će odabrati odbor u sastavu Nenad Bakić, Rujana Bakić, Igor Žonja, Vlado Lendvaj i Paolo Zenzerović.

Sudjelovanjem u ligi svaka ustanova zadužuje svoje mBotove s kojim se druži kroz cijelu natjecateljsku sezonu koja traje do kraja 2016. Planirano je održavanje šest kola, počevši od 15. 4., a sudjelovanje je obavezno na barem pet kola za sve prijavljene. Svi sudionici koji sudjeluju u barem pet kola na kraju natjecanja dobivaju mBotove u trajno vlasništvo, dok će podjela robota biti sredinom ožujka 2016., preuzimanjem u jednom od regionalnih centara lige, pri čemu će se organizirati i inicijalne radionice za nastavnike i voditelje.

Svi sudionici će biti podijeljeni u šest regionalnih grupa i natjecanja će biti organizirana u šest regionalnih centara: Zagrebu, Velikoj Gorici, Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Splitu i to stoga kako bi sudionici iz cijele Hrvatske mogli u jednom poslijepodnevu u toku radnog tjedna odraditi sudjelovanje.

Pri tome će se dva ili tri kola održati fizičkim dolaskom u centar, a ostatak kola videolinkom ili videodokumentacijom ‐ sudionici sudjelovanje mogu obaviti iz svojih škola ili centara.

Najuspješniji sudionici iz regija dobit će prikladne robotičke nagrade – još naprednije robote, kako bi stečena znanja mogli dići na višu razinu, rezultati će biti dostupni na web-stranicama Lige.