RIBIĆ UPOZORAVA

Umjesto da daje više, Vlada uzima znanosti i obrazovanju

16.12.2013 u 16:42

Bionic
Reading

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić optužio je danas Vladu da nesposobnost pokretanja gospodarskog rasta, koji je jedni pravi izlaz iz krize, nadomješta daljnjim osiromašivanjem sustava znanosti i obrazovanja

Ribić je novinarima rekao da Vlada otkazuje Kolektivni ugovor (KU) za znanost i visokom obrazovanju jer je odgovorna jedino prema kreditorima, pa godinama gura politiku financijske konsolidacije na štetu interesa građana, umjesto da se fokusira na gospodarski rast.

Vlada je odlučila otkazati KU 12. prosinca s obrazloženjem da sindikat ne pristaje na brisanje svih odredbi iz kolektivnih ugovora koje su već utvrđene Temeljnim kolektivnim ugovorom za javne službe. Također je, kaže Ribić, ustvrdila da sindikat ne pristaje na odredbe o poslovima zaposlenika u znanstveno-nastavnom zvanju, o veličini nastavnih grupa, o plaćanju troškova na poslijediplomskim doktorskim studijima i o posebnim uvjetima rada.

Zgroženi smo činjenicom da Ministarstvo znanosti, obrazovanje i sporta šalje Vladi pismo u kojem je obmanjuje da sindikat ne pristaju na te odredbe, kazao je Ribić. Većinu tih odredbi sindikat je, prema Ribiću, nevoljko prihvatio iako time njegovi članovi mogu izgubiti niz prava.


Jedina prava kojih se ne želimo odreći su dodaci od 15 posto za doktorat, te plaćanje školarine za asistente jer su to prava koje smo stekli prije potpisivanja Temeljnog koletivnog ugovara i koja vrijede isključivo za naš sustav, kazao je Ribić.

Suludo je ukidanje prava na školarinu asistenata koji su u radnom odnosu, a koja iznosi njihovu godišnju plaću, poručio je. Objašnjenje da će se to riješiti Zakonom o radu Ribiću nije prihvatljivo.

Nakon otkazivanja KU-a predstoji proces mirenja sindikata i Vlade, a na pitanje novinara hoće li posegnuti za štrajkom Ribić je odgovorio da će o tome odlučiti sidikalna tijela.

Ribić je također komentirao nedavni gospodarski forum HDZ-a rekavši da se najavljena ekonomska politika najjače oporbene stranke gotovo ne razlikuje od vladajuće politike, jer je i HDZ-ovcima u prvom planu financijska konsolidacija, odnosno odgovornost prema kreditoru, a ne prema hrvatskim građanima.