RIBARI SE ŽALE MARIJANI PETIR

'Ulov inćuna pao je za 50 posto!'

29.08.2014 u 14:41

Bionic
Reading

U ribarskoj luci Brižine europarlamentarka Marijana Petir sastala se u četvrtak navečer s predstavnicima ribarskog sektora. Sastanku su, pored čelnika lokalnih HSS-ovaca među kojima je bio i bivši državni tajnik za ribarstvo Tonči Božanić, nazočili Antun Frančić, predsjednik ceha ribara SDŽ, Vladan Bojić, čelnik ribarske zadruge 'Friška riba', predstavnici riboprerađivačkih tvrtki te uzgajivači ribe

Ribari su izrazili nezadovoljstvo radom Ministarstva poljoprivrede koje u ove dvije i pol godine mandata nije napravilo dovoljno da zaštiti interese i opstanak ribarskog sektora, koji trenutno proživljava najveću krizu i nalazi se u krajnje neizvjesnoj situaciji. Ulov inćuna pao je za 50 posto u odnosu na prošlu godinu, veličina srdele sve je manja, riboprerađivači, koji su ujedno i tržište za malu plavu ribu, u poslovnim su problemima, a neki najavljuju i obustavu proizvodnje.

Ribarima Europska komisija najavljuje smanjenje ribolovnih dana na svega 140 dana godišnje. Potpore ribarstvu su drastično smanjene, a neke i ukinute. Dio tradicionalnih ribarskih alata, budući da Ministarstvo poljoprivrede nije napravilo planove upravljanja, više se ne može koristiti. Također su upućene kritike Ministarstvu pomorstva koje je nadležno za ribarske luke i iskrcajna mjesta za ribarske brodove, jer se ne bavi rješavanjem njihovih problema, već su ribari neželjeni gosti u skoro svim lukama.

Marijana Petir
je istaknula da je sektor ribarstva značajan izvoznik, proizvođač hrane i sektor koji zapošljava 12 mjeseci u godini. Naglasila je da je Hrvatska pomorska zemlja i da ribarstvo zaslužuje posebnu brigu i skrb države te da će se osobno kroz Europski parlament založiti za razumijevanje naših posebnosti u ribarstvu i pokušati ostvariti konstruktivan dijalog kako bi se spriječilo donošenje mjera koje bi bile na štetu našeg ribarskog sektora. Isto tako, rekla je da posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti bioloških resursa u moru i da će osobno insistirati da se konačno, s Italijom, započne s konkretnim mjerama oko zaštite Jabučne kotline, koja je najveće mrjestilište i rastilište većine komercijalnih vrsta riba, o čemu se godinama govori, a još se ništa nije poduzelo.

Govorilo se i o problemu ZERP-a, gdje je rečeno da su ribari svjesni da je Hrvatskoj kao zemlji članici zajedničkom ribarstvenom politikom EU definirana obveza koja se odnosi na sve članice, da u svojim ZERP-ovima ili Gospodarskim pojasevima ne smiju braniti ribolov drugim državama članicama. Apsurdno je to da druge države članice EU u velikoj većini imaju proglašene ZERP-ove ili Gospodarske pojaseve i uredno u tim prostorima vrše nadzor nad plovilima drugih država članica, što Hrvatska u ovom trenutku ne smije. Hrvatska sada u području ZERP-a može kontrolirati samo naša plovila i plovila trećih zemalja, a talijanska i plovila drugih članica EU ne može zato što se naš ZERP za njih još uvijek ne primjenjuje dok ga u Saboru ne izglasamo da vrijedi i za članice EU. Petir je rekla da Hrvatska mora biti ravnopravna članica EU i da Hrvatski sabor mora donijeti odluku o proglašenju ZERP-a RH i za članice EU, kako bismo mogli preuzeti odgovornost i za taj dio Jadranskog mora pod našom jurisdikcijom te vršiti nadzor ne samo naših plovila, već i plovila EU i to ne samo u pogledu ribarstva, nego i u pogledu očuvanja biološke raznolikosti i zaštite okoliša.