RAJKO OSTOJIĆ:

'Ulagat ćemo u ljude, a ne beton, hramove i cement'

13.05.2012 u 13:30

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić, ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić, ministar regionalnog razvitka i fondova EU-a Branko Grčić, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministar uprave Arsen Bauk, potpredsjednik Vlade Neven Mimica i potpredsjednik Sabora Ivan Leko došli su u nedjelju u Split, na izvještajno-tematsku konvenciju gradskog SDP-a o splitskom zdravstvu

'Sukladno zakonu, raspisan je natječaj za ravnatelja splitske bolnice i bit će otvoren 15 dana. Očekujem da će se izabrati najbolji kandidat koji će riješiti goruće probleme splitskog zdravstva, a to su između ostalog objedinjeni hitni i bolnički prijem, pitanje dnevne bolnice na hematologiji i liste čekanja', rekao je Rajko Ostojić.

Što se tiče angiografskog aparata, koji je već mjesecima pokvaren, Ostojić je rekao da Povjerenstvo još nije odlučilo hoće li se kupovati novi ili popravljati postojeći.

'Definitivno opredjeljenje zdravstva je ulagati u ljude, a ne kao dosad u beton, hramove i cement', istaknuo je Rajko Ostojić.

Rekao je i da su zapazili veći broj zapošljavanja nezdravstvenih djelatnika, čemu su doskočili tako da od početka ove godine svako zapošljavanje mora dobiti suglasnost Ministarstva zdravlja.

Mirando Mrsić komentirao je povećanje plaća u javnom sektoru.

'Racionalizacija javne uprave ide svojim tijekom, a to povećanje plaća, vidjet ćemo je li to posljedica kolektivnih ugovora koji su se prošle godine potpisivali iz dana u dan. Bivša vlada kupovala jer socijalni mir pred izbore. Sjest ćemo sa socijalnim partnerima i razgovarati o budućnosti', rekao je Mrsić.

Dodao je da je ovo je godina istine, kada postavljamo temelje Hrvatske, a rezultati neće biti vidljivi odmah. Za mirovinski sustav je rekao da je stabilan, ali je pitanje koliko je dugoročno izdržljiv. Usklađenje mirovina bit će u rujnu. Najavio je sjednicu GSV-a narednog tjedna i rekao kako nema problema sa sindikatima. Jedna od točaka bit će Jadrankamen. Branko Grčić je rekao da je Vlada u Jadrankamenu zainteresirana kao vjerovnik, ali ta tvrtka ima budućnost.

'Dali smo nadu Brodosplitu, a sve to puno košta. 15 milijardi za brodogradnju, 25 milijardi dug HAC-a, sedam milijardi u zdravstvu, sve je to dočekalo ovu vladu', rekao je Grčić.

Ranko Ostojić govorio je o Zakonu o policiji koji ne smije promijeniti unatoč visokopolitiziranom sustavu.

'Inzistirat ćemo na provedbi zakona i vidjet ćemo tko je depolitiziran, profesionalan i pravi policajac', poručio je Ranko Ostojić.

Arsen Bauk napomenuo je da su za 372 dana lokalni izbori, a gost iz Zagreba Davor Bernardić poručio je da će smatrati da su ih dobili tek kada pobijede u Splitu.