ministrica obrazovanja:

'Ulaganje u obrazovanje je dobitna formula'

22.11.2017 u 13:55

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu u Osijeku kako je ulaganje u obrazovanje, uz suradnju lokalne samouprave, Sveučilišta i gospodarstva te potporu s nacionalne razine, 'formula koja je dobitna'

Nakon obilaska udruge Osijek Software City (OSC), koja okuplja osječke informatičke tvrtke, Divjak je izrazila zadovoljstvo rastom IT industrije u Osijeku, jer je to 'propulzivna industrija, u kojoj se brzo otvaraju radna mjesta', i u kojoj puno toga ovisi o stvaranju novih stručnjaka.

Najavila je da će Vlada i Ministarstvo davati podršku takvim projektima, a što je, kako drži, vidljivo u reformskim procesima, odnosno obrazovnoj reformi, poboljšanju strukovnog obrazovanja, prepoznavanju izvrsnosti u znanosti i obrazovanju te relevantnosti visokog obrazovanja, koje treba odgovarati potrebama gospodarstva i društva.

Predsjednik OSC-a Denis Sušac izvijestio je kako udruga, osnovana 2012. godine, danas okuplja oko 40 osječkih tvrtki iz IT sektora, uglavnom izvozno orijentiranih te da je, od 2012. do 2016. godine, u ovom sektoru, na osječkom području, zaposleno 750 osoba.

S obzirom na to da im je jedan od problema dostupnost radne snage, Sušac je izrazio zadovoljstvo otvaranjem studijskog programa matematike i računarstva na osječkom Sveučilištu, za koji očekuje da će u dogledno vrijeme postati zaseban fakultet i tako dati dodatnu potporu razvoju ove industrije.

  • +8
Ministrica Blaženka Divjak u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Ministrica Divjak posjetila je i osnovnu školu u prigradskom naselju Tenji, gdje je izrazila zadovoljstvo projektima grada Osijeka u području obrazovanja, koji su prepoznati u gradskom proračunu, ocijenivši kako se, i na nacionalnoj razini nastoji potaknuti osnivače škola da zajedno s Ministarstvom rade na poboljšanju infrastrukturnih kapaciteta, ali i ljudskih potencijala.

Ustvrdila je kako se pri izradi novoga kurikuluma nisu pripremali samo dokumenti, nego i sredstva za opremanje škola, pa je, već ove godine temeljem rebalansa proračuna osigurano 11 milijuna kuna za opremanje informatičkih učionica u školama, koje su najlošije informatičke opremljene, dok se iduće godine predviđa otvorenje barem jedne takve učionice u 420 osnovnih škola.

Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš kazala je kako je u gradskom proračunu za iduću godinu, za obrazovanje i školstvo, osigurano 65 milijuna kuna, a za izgradnju nastavno-sportske dvorane u Tenji 34 milijuna kuna. Podsjetila je da je Gradska uprava inicirala pokretanje centara izvrsnosti u što je za sada uključeno osam osnovnih škola, podjelu mikroračunala svim učenicima petih razreda osnovnih škola, a u pripremi je obnova i izgradnja još nekih dvorana i vrtića u prigradskim naseljima.

Ministrica Divjak u Osijeku će danas posjetiti i Odjel za matematiku osječkoga Sveučilišta.