NEMA PANDEMIJE

Ukupno 11 umrlih od novog soja ptičje gripe

04.04.2013 u 16:14

Bionic
Reading

Vlasti Šangaja u četvrtak su potvrdile da je još jedan osoba preminula od zaraze novim sojem ptičje gripe H7N9 čime je ukupan broj umrlih od te bolesti u Kini narastao na 11, izvijestila je državna televizija CCTV

Umro je muškarac (48) koji je radio na prijevozu peradi u istočnoj pokrajini Jiangsu.

Tri od četiri smrtna slučaja su zabilježena u gospodarskoj prijestolnici Kine, gdje su prijavljena dva prva smrtna slučaja te bolesti koja prije nije bila uočena kod čovjeka. U srijedu je u susjednoj pokrajini Zhejinag zabilježen jedan smrtni slučaj.

Virus ptičje gripe tipa H7N9 do sada nikada nije zarazio čovjeka, za razliku od virusa H5N1.

Stručnjaci naglašavaju važnost određivanja izvora zaraze i načina prenošenja na čovjeka. Nekoliko oboljelih je bilo u dodiru s peradi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u srijedu odbacila mogućnost opasnosti od pandemije jer se bolest ne prenosi s čovjeka na čovjeka. Zdravstvene vlasti Šangaja su precizirale da niti jedan od osam osoba s kojima je posljednji preminuli bio u bliskom kontaktu nemaju simptome bolesti

Agencija Xinhua obznanila je da je umro i pacijent obolio od gripe tipa H1N1 u središnjoj pokrajini Hunan.

Gripa H1N1 ili svinjska gripa se proširila u pandemiju 2009. i 1010. i od nje je umrlo više desetaka oboljelih u Meksiku. Taj soj se kasnije pokazao manje smrtnim na razini planeta od brojnih sezonskih gripa.