BOGORODICA S DJETETOM IZ 16. ST.

Ukrao sliku neprocjenjive vrijednosti i neće biti kažnjen

15.11.2013 u 12:30

Bionic
Reading

Umjetnička slika 'Bogorodica s Djetetom, Ivanom Krstiteljem i sv. Jurajem s anđelom', ukradena prije 20 godina, vraćena je u četvrtak u Samostan časnih sestara benediktinki na otoku Krku. Ovo umjetničko djelo neprocjenjive vrijednosti, koje potječe iz 16. stoljeća, ukrao je tada nepoznati počinitelj u prosincu 1993. iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Splitu prije dovršetka restauracije na koju su je poslale časne sestre iz Benediktinskog samostana na Krku. Kradljivac zbog zastare neće odgovarati za svoje nedjelo

Dvadeset godina trajala je policijska istraga, poduzimale su se brojne operativne mjere i radnje u cilju pronalaska ove umjetnine koje nisu polučile uspjeh. Za 'Bogorodicom s Djetetom' bila je raspisana i Interpolova potraga.

Nakon intenzivnog kriminalističkog istraživanja policijskih službenika PNUSKOK-a i PU splitsko-dalmatinske u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Splitu, prikupljena su saznanja i nesporni dokazi o ovoj umjetnini i počinitelju kaznenog djela, a nove, sofisticiranije tehnologije rada i forenzičke metode omogućile su da se, nakon gotovo dva desetljeća, u veljači ove godine, najtraženija i najvrednija ukradena umjetnina u Hrvatskoj pronađe i da se pouzdano utvrdi da je počinitelj osoba na koju se sumnja.

Nakon pronalaska slike Konzervatorijski odjel u Splitu utvrdio je njezino stanje, ponovo je restaurirana, a glavni ravnatelj policije Vlado Dominić u četvrtak ju je, na svečanosti priređenoj u Crkvi uznesenja Marijina, vratio njezinim pravim vlasnicima, sestrama reda benediktinki krčke Biskupije, objavljeno je na MUP-ovu portalu

'Znajući za neprocjenjiv značaj ove slike u hrvatskoj kulturi, za hrvatski narod općenito, ali i Crkvu, policijski službenici iz PU splitsko-dalmatinske i Ravnateljstva policije sve protekle godine intenzivno su tragali za informacijama kojima su upotpunjavali mozaik i dovršili kriminalističko istraživanje te pronašli počinitelja ovog kaznenog djela 'teške krađe' neprocjenjivog kulturnog dobra. Rezultatima kriminalističkog istraživanja utvrđeno je kako je počinitelj 42-godišnjak sa šireg područja Splita, a motiv krađe, osim stjecanja materijalne koristi njezinom prodajom, počinitelju je bio, kako bi Dalmatinci rekli dišept', rekao je ravnatelj Dominić prilikom predaje slike. Iako je Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu podneseno posebno izvješće, počinitelj ovog kaznenog djela neće odgovarati. Nadležno Državno odvjetništvo, naime, odbacilo je kaznenu prijavu protiv počinitelja jer je, s obzirom na to da je prošlo više od dvadeset godina, nastupila apsolutna zastara. Kako je istaknuo ravnatelj policije, na kraju je najvažnije da se ova neprocjenjiva umjetnina našla i vratila u fundus hrvatskog nacionalnog blaga i da dalje možemo uživati u njezinoj ljepoti. 'Dobro je čuvajte', poručio je ravnatelj policije sestrama benediktinkama.

'Majko, hvala ti što si nam se vratila… Od srca vam se zahvaljujemo i obećavamo da ćemo vam uzvratiti svakodnevnom molitvom pred njenim likom', rekla je časna majka opatica zahvalivši se u ime svojih susestara Bogu i svima koji su dvadeset dugih godina neumorno tragali za ovom dragocjenom slikom.