RUSKI VELEPOSLANIK OPTUŽUJE

'Ukrajinski predsjednik želi minirati sporazume iz Minska'

19.02.2015 u 09:13

Bionic
Reading

Tražeći međunarodne snage za očuvanje mira, ukrajinski predsjednik želi 'minirati sporazume iz Minska', rekao je u četvrtak ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin.

'Kada netko, umjesto da provede ono što je dogovoreno, obeća neku novu shemu, to dovodi do sumnje da želi minirati sporazume iz Minska', rekao je.

'Ti sporazumi tek su zaključeni.. Ako se odmah predlažu nove sheme, postavlja se pitanje hoće li oni ili neće biti ispoštovani', rekao je.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je u srijedu da će njegova zemlja zatražiti slanje policijskih snaga Europske unije uz mandat UN-a radi očuvanja mira na zaraćenom istoku.

'Policijske snage EU-a smatramo najboljim rješenjem (...) koje će jamčiti sigurnost, u prilikama kada primirje ne poštuju ni Rusija ni oni koje podupire', rekao je na početku sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu posvećene tom pitanju.

Ta izjava, prva takva u Kijevu, dolazi pošto su proruski pobunjenici zauzeli strateški grad Debalceve, nekoliko dana nakon stupanja na snagu novog primirja na separatističkom istoku Ukrajine.

'Nakon odluke koja će se, nadam se, donijeti danas, počet ćemo službene konzultacije s našim inozemnim partnerima' u tom smislu, dodao je.

Porošenko je rekao da se u Minsku prije tjedan dana dotaknuo te teme na pregovorima s njemačkim, francuskim i ruskim čelnicima. Ti su pregovori urodili novim primirjem.

'To sam spomenuo (...) na pregovorima u Minsku, naslutivši da se dogovor iz Minska neće poštovati', kazao je.