invazija na ukrajinu

Ukrajinski predsjednik otkrio koliko je žrtava dosad imala njegova vojska, a tvrdi da su ruski gubici mnogo veći

16.04.2022 u 07:12

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je u intervjuu za CNN u petak da je u sedmotjednoj ruskoj invaziji na Ukrajinu poginulo 2,5 - 3 tisuće ukrajinskih vojnika, dok ih je desetak tisuća ozlijeđeno

Nema podataka o broju civilnih žrtava, kazao je ukrajinski predsjednik za CNN. Istaknuo je da su ruski vojni gubici znatno veći te da je poginulo 19-20 tisuća ruskih vojnika. Moskva je prošloga mjeseca objavila da je poginuo 1351 ruski vojnik, dok ih je 3825 ranjeno. Zelenski je vojnu situaciju na jugu i istoku zemlje opisao kao "još uvijek vrlo tešku", pri čemu je pohvalio svoje oružane snage.

"Uspjesi naše vojske na bojištu zaista su značajni, povijesno značajni, ali još uvijek su nedovoljni da očistimo našu zemlju od okupatora", kazao je Zelenskij u noćnom video obraćanju.

  • +9
Volodimir Zelenski u Buči Izvor: Profimedia / Autor: RONALDO SCHEMIDT / AFP / Profimedia

"Još ćemo ih pobjeđivatii", dodao je, apeliravši na saveznike da pošalju teže naoružanje i da uvedu međunarodni embargo na uvoz ruske nafte. Najžešće borbe vode se u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju u Doneckoj oblasti. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je zauzelo gradsku čeličanu Iljič, što Reuters nije mogao verificirati.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

Vjeruje se da se ukrajinski branitelji uglavnom drže u Azovstalu, još jednoj ogromnoj čeličani. Obje tvornice su u vlasništvu Metinvesta, tvrtke najbogatijeg Ukrajinca. Metinvest je potvrdio Reutersu u petak da njegove tvornice nikada neće djelovati pod ruskom okupacijom.